2017 Bütçesi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Maliye Bakanı 2017 Bütçesi’nin temel büyüklüklerini açıkladı. 2017 yılında bütçe harcamalarında kamu yatırımlarına ve sosyal desteklere önem veriliyor.

Bütçe, hükümetin bir yıl içinde nerelerden nasıl para toplayacağını ve bu parayı nasıl harcayacağını gösterir. Bütçeyi hükümet hazırlar ama, bütçe TBMM’de şekillendirilir. Komisyonlarda ve genel kurulda tartışılarak kanunlaşır.

2017 yılı bütçesi ile hükümet, milli gelirin yüzde 21.5’u büyüklüğünde vergi toplamayı hedef alıyor. Vergi dışı gelirler ve borçlanma ile milli gelirin yüzde 26.8’i büyüklüğünde harcama yapılacak.

Hükümet bütçe taslağını açıklarken halka diyor ki, “Ey halkım… Sizin üreterek yaratacağınız ve sahip olacağınız milli gelirin yüzde 26.8’ini vergi ve borçlanma yoluyla sizden toplayacağım. Sizin cebinizden çıkan parayı nasıl harcayacağımı size bütçe taslağı ile duyuruyorum. Haberiniz olsun…”

2017 Bütçesinin gelirleri 2016 bütçesi gelirlerinden kabaca yüzde 11, giderleri ise 2016 bütçesi giderlerinden kabaca yüzde 13 oranında daha fazla.
Hükümetin 2017 yılı toplam bütçe gelirli bekleyişi 598 milyar TL. Bütçe gideri hedefi 645 milyar TL. Bütçe açığı 47 milyar TL.

Bizim faiz hariç bütçe harcamalarımızın yüzde 30’u personel harcamalarıdır. Kamunun satın alma ve yatırım harcamalarının faiz dışı harcamalardaki payı yüzde 20 kadardır. Bütçeden en büyük payı transferler, sosyal transferler alır.
2016 Yılında 60 milyar TL. olması beklenen kamu yatırımlarında harcama hedefi 78 milyar TL. olarak belirlendi.

Kamu kesimi artık üretime dönük yatırım yapmıyor. Alt yapı ve sosyal yatırımlara para ayırıyor. Kamu yatırımlarında en büyük pay ulaştırma, eğitim, tarım-sulama ve sağlık yatırımlarına gidiyor.

2017 Bütçesinin kamu yatırımları yanında en büyük özelliği, “Sosyal Destek Ödenekleri”nin artırılması ve zenginleştirilmesidir.

Bütçeden maaşa ayrılan para ile sosyal desteklere giden para, halkın cebine girdiği için önem taşıyor. Halk diğer harcamalardan çok bu harcamaların büyüklüğü ile ilgileniyor.

2017 yılında hükümet, bütçeden sosyal yardımlara, eğitim desteklerine ve reel sektör desteklerine büyük pay ayırıyor.

Tarıma, turizme, istihdama, kredi desteklerine 2017 yılında büyük önem verilmiş durumda.

2017 yılı bütçe hedefleri, yavaşlayan ekonomiyi, kamu yatırımları ve kamu harcamalarıyla canlandırmayı hedef alan, sosyal desteklerden yararlanan çok sayıdaki insanı mutlu etme arayışında belirlenmiş durumda.

Bugüne kadar değişik hükümetlerce hazırlanan bütçelerde gelir ve gider kalemlerinde çok az sapmalar oldu.

Açık anlatımıyla bütçeler gerçekçi hazırlanıyor. Harcamalarda bütçe disiplinine uyuluyor.

Bizim ekonomimizin en olumlu yanlarından biri bütçe disiplinine uyulması ve bütçe açıklarının milli gelire oranının küçük olmasıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018