İnovasyon ve kariyer seçimi

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

NURAY AKMERİÇ - Akmeriç Koçluk Danışmanlık Eğitim Hizmetleri Kurucusu

İnovasyon konusunda ülkemizin önemli bir etkinliğinin ilanlarında, “İ” harfi yerine ünlem işareti “!” kullanılıyor. Bu kullanım ya da tercih, tanıtımın dikkat çekici olması için mi yapılıyor; yoksa inovatif bir yaklaşım olarak mı düşünüldü, bilemiyorum? Ama yaratıcı bir düşünce olduğu kesin.
Ekim 2007 tarihinde, CEO’s Dergisi’nde, “İnovasyonun Yolu İş Zekâsı ile Kesişince” başlıklı yazımda, “İnovasyon, yaygın bir yanlış olarak, yaratıcılıkla karıştırılmasının aksine ‘yenilik’ anlamına gelir. Yenilik, fakat sıradan yenilik değil asla... Yeni fikirlerin ticari yarara dönüşmesi sürecidir.” diye yazmıştım. Üzerinden 10 yıl geçmiş ama inovasyon hala yaratıcılıkla karıştırılıyor.

Peki nedir inovasyon? Neden bir türlü tanımda uzlaşamıyoruz?

Türk Dil Kurumu inovasyonu, yenileşim olarak tanımlıyor ve yenileşimi de şöyle açıklıyor: “Değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması, yenilik, inovasyon.”

Konumuz inovasyon ve kariyer seçimi olduğu için, ben öncelikle konunun toplumsal ve kültürel yönünü irdelemek istiyorum. 2010 yılından bu yana profesyonel kariyer koçu olarak gençlerle çalışıyorum. Eğitim sistemimizde gerçekleştirilen sık değişikliklere rağmen, digital çağda yetişen gençlerimiz gerçekten harikalar. Ancak çok azı, kendi potansiyelleri, yaratıcılıkları ve istekleri doğrultusunda bir kariyer seçebiliyor. Çünkü aileler hala geleneksel yaklaşımla onları yönlendirmeye çalışıyorlar. Geleneksel yaklaşımda gençlerin yaptığı işten zevk alıp almaması önem taşımıyor, önemli olan düzenli maaş artışı, rahat iş, kariyer gelişim fırsatları...

Oysa artık bambaşka bir iş dünyasındayız. Teknoloji baş döndürücü hızla değişiyor, uzun dönemli planlar artık 3 yıllık yapılıyor, çünkü iş süreçleri çok kısa. Ve rekabet, şirketleri zorlamaya başlıyor. Pazarlama stratejisi “farklılaşmak” olmak zorunda.

Şirketler artık yaratıcılığa, esnek çalışma saatlerine, kendi kendini kontrol edebilen çalışanlara önem veriyorlar. Aslında gençlerin önü çok açık. Bu yeni dünyada kendilerini değiştirenler, “out-of-box” düşünebilenler, esnek olabilenler kazanıyor. Gençler için ülke değiştirmek, sektör değiştirmek, yeni bir dil öğrenmek artık çok kolay. İş güvenliği için kendi dışlarına değil, kendi içlerine bakıyorlar, kendi yetenekleri ile kendilerini nasıl keşfedeceklerini öğreniyorlar.
Açıkçası, tam da inovatif; yani “yenilikçi” davranma zamanı. Peki gençler istedikleri kadar yenilikçi olsun, aileler onları geleneksel yaklaşımla kariyer seçimine yönlendirdikçe, yenilikçiliklerini kariyer seçimine yansıtabilecekler mi? Onun da ötesinde sevmeden yaptıkları bir işte yenilikçiliklerini kullanabilecekler mi, yoksa mutsuz çalışanlar mı olacaklar?
Gençlerin önünü açmamız, kariyerlerini tutkularına ve yeteneklerine göre şekillendirmelerine izin vermemiz dileğiyle…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024