Koç Üniversitesi, Anadolu Bursiyerleri ile eğitimde fırsat eşitliği yaratıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Umran İnan’ın, “Amacımız ülkemizin en parlak dimağlarını vizyonumuzu paylaşan bağışçılarla buluşturarak, onlara eğitimde fırsat eşitliği sağlamak” cümlesi ile tanımladığı Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında 150 bağışçının desteğiyle 72 farklı ilden 289 öğrenci eğitim görüyor. Hedef 2018’e kadar 200 gencin daha bursiyer olarak programa dahil olması.

1993 yılında kurulan Koç Üniversitesi’nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 73’ü burslu olarak eğitim görüyor. Sosyal Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Sağlık Bilimleri yüksek lisans ve doktora programlarının ise yüzde 100’ü burslu.

Maddi imkânsızlıklara rağmen ülkemizin en parlak gençlerini, en iyi eğitim fırsatlarıyla buluşturmak ve bu mükemmel öğrencilerle bilime daha çok katkı sağlamak Koç Üniversitesi için toplumsal bir sorumluluk teşkil ediyor.

Üniversite, Anadolu Bursiyerleri Programı’yla ülke genelinde başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşıyor. Altı yıl önce çeşitli kişi ve kuruluşların bağışlarıyla başlatılan proje ile üniversite giriş sınavlarında başarılı olduğu halde ekonomik sebeplerle Koç Üniversitesi’nde eğitim olanağı bulamayan Anadolu’nun farklı kentlerindeki gençlere ulaşılıyor.

2011 yılında 6 bağışçı ile hayata geçen Anadolu Bursiyerleri Programı ilk yılda, Anadolu’nun çeşitli illerinden başarılı ve ihtiyaç sahibi 14 öğrenciye Koç Üniversitesi’nde tam burslu eğitim görme imkânı sundu.

2016 yılında 2 bin 600’ün üzerinde başvuru alan program kapsamında, Anadolu Bursiyerleri’nin sayısı 289’a ulaştı. Yedi öğrenci bursiyer programın ilk mezunları olarak 2016 yılında eğitimlerini tamamladılar.

Programın temel hedefi eğitimde fırsat eşitliği yaratmak. Prof. Umran İnan’ın da dediği gibi; “Amacımız ülkemizin en parlak dimağlarını vizyonumuzu paylaşan bağışçılarla buluşturarak, onlara eğitimde fırsat eşitliği sağlamak.”

Program, eğitimde fırsat eşitliğinin yanı sıra, eğitimde çeşitliliğin sağlanmasına da katkı sağlıyor. Farklı sosyo-ekonomik ortamlardan gelen gençler bir arada eğitim görerek, birbirlerinin farkına varıyorlar; birlikte yaşamayı, farklılıklarını aşmayı öğreniyorlar. Böylece karşılıklı anlayışın hakim olduğu bir toplumun temelleri atılmış oluyor.

Bugüne kadar 75 milyon lira bağış toplandı

Program başladığı günden bu yana toplam 75 milyon lira bağış toplandı, bilgisini veriyor. Prof.Dr. İnan. 72 ilden 289 öğrenciye burs sağlayan programı 150 bağışçı firma destekliyor. Bu firmaların 14 tanesi Koç Grubu içinden firmalardan oluşuyor.

Prof. Dr. İnan, 2018 yılına kadar 200 öğrenciye daha ulaşmayı planladıklarını, dolayısıyla önümüzdeki iki sene içinde 50 milyon lira daha bağış toplamayı hedefl ediklerini söylüyor.

2018 yılının anlamı ise, Koç Üniversitesi’nin 25. Kuruluş Yıldönümü’ne denk geliyor olması.
Şirketler öğrenci başına yıllık 60 bin lira bağışta bulunuyorlar ve öğrencinin beş senelik eğitim masrafını karşılamayı taahhüt ediyorlar. Bu bağışlar masrafl arın üçte ikisini karşılıyor. Geri kalan bölümünü ise Koç Üniversitesi üstleniyor.

Program kapsamında okul ve ailelerle de görüşülerek, başarılı gençlere Koç Üniversitesi çatısı altında, uluslararası alanda söz sahibi akademisyenlerle ve en iyi eğitim imkânlarıyla buluşma fırsatı sunuluyor. Böylece başarılı gençler, Koç Üniversitesi’nin sunduğu imkanlardan faydalanıyorlar, hayallerine bir adım daha yaklaşıyorlar.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, tüm şirketleri bizzat ziyaret ettiğini söylerken, Türkiye’de hayırseverliğin de, böylesi büyük çarpan etkisine sahip projelerle geliştiğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Umran İnan’ın şu açıklaması programın Türkiye’nin geleceği için önemini ortaya koyar nitelikte: “Başta ABD olmak üzere, dünyanın gelişmiş ülkelerinde, başarılı ve imkan sahibi öğrencilerin oldukça büyük bir havuz oluşturması sayesinde, burs olanakları doğrudan ihtiyaç sahibi adaylara yöneltilebiliyor. Bu sayede dünyanın lider üniversiteleri, sosyo-ekonomik eşitsizliklere rağmen en başarılı öğrencileri bünyelerine katabiliyor ve üstün vasıfl ara sahip dünya vatandaşları mezun ediyor. Ülkemizde üstün başarılı adayların oldukça önemli bir çoğunluğunu ihtiyaç sahibi öğrencilerin oluşturduğunu görüyoruz. Ancak sosyo-ekonomik düzeyde mücadele veren başarılı üniversite adayları, maalesef maddi engeller sebebiyle hedefl edikleri eğitim kurumlarına yerleşemiyorlar. Bu durum, eğitimde mükemmelliği hedefleyen kurumların topluma ve bilime yaptıkları katkıları törpülemekle birlikte, ülke potansiyelimizin tamamının kullanılmasını engelliyor. Gelişmekte olan ekonomimizi ve toplumumuzu dünya standartlarına yükseltebilmek için bu kısır döngünün mutlaka kırılması gerekiyor.”

Prof. Dr. İnan’ın dediği gibi, Anadolu Bursiyerleri Programı, Koç Üniversitesi liderliğinde iş dünyasını harekete geçirerek hem eğitimde fırsat eşitliği yaratıyor, hem de “ülkemizin geleceğinin belkemiğini oluşturacak aydınların yetişmesine” el vererek, bu kısır döngünün kırılmasını sağlıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar