OECD “Türkiye’yi Yüksek ve Sürdürülebilir Gelişme“ gösteren ülkeler grubuna aldı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Sayın Cumhurbaşkanı; “Avrupa hesaplama sistemine geçmemizle birlikte milli gelirden büyümeye kadar pek çok alanda aslında çok daha ileri bir seviyede bulunduğumuz ortaya çıktı. Şimdi size bir müjde daha veriyorum; OECD Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı. Elbette sıkıntılarımız var. Sınırlarımızın içinde ve dışında adeta yeni bir istiklal harbi veriyoruz. 15 Temmuz ihanetini unutmadık. Burada verdiğimiz kayıpları unutmadık. Şehitlerimizi, gazilerimizi, terörle mücadelede yaptığımız fedakarlıkları unutmadık. Ama bütün bunlar ülkemizin aynı zamanda gelişmeye, kalkınmaya, büyümeye devam ettiği gerçeğini de ortadan kaldırmıyor. Türkiye güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır. Allah’ın izniyle 2023 hedefl erimize ulaşmamızı kimse engelleyemeyecek” dedi.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın belirttiği gibi OECD, “2015’in orta gelirli ülkeleri Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika, Güney Afrika ve Türkiye’yi büyümedeki başarılarına dayalı olarak “Yüksek ve Sürdürülebilir Büyüyen” ülkeler gurubuna geçirdi.

Bu değerleme OECD’nin 12 Aralık’ta yayınlanan “Küresel Kalkınma Hakkında Perspektifl er 2017” (Perspectives on Global Developments 2017) raporunda yer aldı.

Dünya ülkelerinin ekonomik büyüklükleri ölçülürken; (1) Toplam milli gelir rakamlarına, (2) Kişi başına milli gelir rakamlarına, (3) Milli gelirin yıllık büyüme oranına bakılıyor.

IMF değerlemelerine göre, Türkiye 224 ülke sıralamasında, milli gelir büyüklüğü ile 18’inci, kişi başına mili gelir rakamı ile 66’ıncı, büyüme oranı ile 97’inci sırada.

Milli gelir büyüklüğümüz ve geçmişteki büyüme oranımız ile önlerdeyiz, ama kişi başı milli gelir rakamımız ile “Gelişmekte Olan Ülkeler” gurubunda yer alıyoruz.

OECD’nin raporu ile Türkiye “Gelişmekte Olan Ülkeler” grubundan gelişmiş ülkeler grubuna geçmedi. “Yüksek ve Sürdürülebilir Büyüme” gösteren ülkeler grubuna katıldı.

Bir yıldaki değil, uzun bir dönemdeki büyümeleri değerlendirilerek ülkeler 3 grupta toplanıyor. Birinci grupta 28 yüksek gelir grubundaki ülke var. Ekonomileri bize benzeyen Yunanistan, İspanya, Portekiz de bu grupta. İkinci gruptaki 59 ülke “Yüksek ve Sürdürülebilir Gelir” düzeyindeki ülkeler.

Türkiye işte bu gruba dahil oldu.

“Yüksek ve Sürdürülebilir Büyüme” gösteren ülkeler milli gelirlerinin büyüklüğüne ve kişi başı gelir rakamına göre belirlenmiyor.

Bu ülkeler, en az 6 yıllık bir sürede yüzde 3.5 büyüme gerçekleştirerek yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme yoluna giren ülkeler.

Yüksek ve Sürdürülebilir Gelişme Gösteren Ülkeler listesine girebilmek için son 6 yıllık büyüme oranı ortalamasının, bir önceki 6 yıllık dönem büyüme ortalamasının en az 2 puan üzerinde olması gerekiyor.

Bu değerlemeler TÜİK’in milli gelir hesaplarını değiştirmesinden önce yapıldığı için, Türkiye’nin Yüksek ve Sürdürülebilir Büyüme gösteren ülkeler grubuna geçmesinde, milli gelir hesaplarındaki düzenlemenin etkisi yok.

Paris’te OECD kuruluşunda Türkiye’yi Büyükelçi olarak eski Merkez Bankası Başkanı temsil ediyor.

Bu gibi önemli konularda Büyükelçi’nin Türk kamu oyunu bilgilendirmesi beklenir.

Çünkü OECD raporları uluslar arası ilişkilerdeki değerlemelerde önem taşıyor. Paris’te OECD ‘de olan biteni izlemekle görevli kadrolar varken, olan biteni haber ajanslarının açıklamalarına göre değerlendirmek, yanıltısı olabiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018