Rusya hep konuşuluyor...

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Gazetemizin önceki günkü sayısında, Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak ve arkadaşımız Fulya Kazaklı’nın, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov ile yaptıkları söyleşi yer aldı. Rusya’nın uyguladığı karşı ambargo kapsamına giren “Tarım Ürünleri” değerinin 12 milyar euro kadar olduğunu belirten Büyükelçi Lavrov, bu kapsamda Türkiye’den aldıkları ürün miktarının da 1.4 milyar euro olduğunu belirtmiş ve “Tarım alanındaki ithalatımız kısa zamanda 3 milyar dolara çıkabilir” demiş. Lavrov, “Daha uzun vadeli ve daha kapsamlı bir işbirliği düşünüyoruz“ diye devam etmiş. Daha da önemlisi “Türkiye’den daha önce çok az miktarda, hatta hiç ithal edilmeyen mal grupları konusunda da düşünebiliriz” diyerek “... özellikle istiyoruz ki, bu temaslar, bu yeni ilişkiler uzun vadeli olsun” diye sözlerini sürdürmüş. 

Bunları hep konuşuyoruz, yazıyoruz ve vurguluyoruz. Ancak en can alıcı noktayı yine Büyükelçi Lavrov vurgulamış “ Biz Türkiye’den büyük katılım bekliyoruz; hem devlet seviyesinde, hem de iş adamları seviyesinde. Eğer yavaş hareket edersek yeni piyasanın yeniden düzenlenmesinde geç kalabilirsiniz.” 

Antalya Kumluca’dan seracı Ziraat Mühendisi okurumuz Muharrem Karadağ “Sorunları hızlı bir şekilde çözecek bakanlıktan ve sektör temsilcilerinden kurulu yüksek yetkilerle donatılmış mobilize bir ekibe gereksinim var... Bu ekibin acilen bu sorunlara el atması gerekir... Rusya ambargo kararını açıklayalı bir ay olmak üzere, bu konudaki çalışmaların hangi aşamada olduğu yetkili ekip, kurum tarafından düzenli olarak kamuoyuna açıklanmalıdır “ diye gecikme endişelerini dile getirmiş. 

Gazetemizde söyleşisi yayınlanan ve telefonla sohbet ettiğimiz Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin’in söyledikleri ise çarpıcı bir gerçeği yansıtıyor. “İnsanlar Rus ticaretinden bir haber. Rusya ticaretini Avrupa gibi sanıyorlar. Ya da Ortadoğu gibi kuralsız. Oysaki Rusya’nın kendine göre kuralları var” diyen Dinçşahin, “Basitleştirilmiş Gümrük Hattı / BGH“ uygulamasıyla, Türk ihracatçılarının büyük kolaylıklar sağladığını belirtiyor. BGH, Türkiye ile Rusya arasında oluşturulan, iki ülke arasındaki ticarette sevk edilen mallara ilişkin bilgilerin iki ülkenin gümrük idareleri arasında elektronik yolla önceden değişimine dayanan bir sistem. Sistemden yararlanmak tamamen gönüllülük esasına dayanmakta olup, sistem çerçevesinde, sevk edilen mallara ilişkin bilgileri gümrük idaresine önceden sunan firmalara dış ticaret işlemlerinde çeşitli kolaylıklar sağlanmakta. 

Moskova’da Vunukova Havalimanı ile pilot uygulama olarak başlayan BGH sistemi, karayolunda 7 gümrükte ve deniz yolunda Tuapse ile Novorossiysk Limanı’nın da yapılıyor. Bu uygulama çerçevesinde Rusya’ya gidecek mallar, Rusya Federal Gümrük İdaresi adına Türkiye’de kontrol ediliyor, evrak işlemleri tamamlanıyor, böylece ihraç ürünleri, Rusya’da ikinci bir kontrolden geçmiyor. Sistem taşımacılık maliyetlerini düşürdüğü gibi malın teslimat süresini de hızlandırıyor. Kurallara uymak ve kalıcı olma niyeti, başarının ön şartı olarak görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019