AHİ Enerji, 50 milyon € yatırımla biyogaz tesisi kuruyor

Ahi Enerji’nin Amasya’da kuracağı ve 2016’da üretime geçmesi planlanan biyogaz tesisi, yılda 114 milyon kWh elektrik üretecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - AHİ Suluova Biyogaz Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş,  Amasya’nın Suluova ilçesinde Tarıma Dayalı İhtisas BESİ OSB (BOSB) içerisinde biyogaz santralı yapmayı planlıyor. Ka. Ahi Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü A. Kadir Bahadır, “Tesis tamamlandığında yaklaşık 50 milyon euro yatırım tutarı ile yılda 8.000 saat çalışması ile 114 Milyon kWh/yıl elektrik üretimi ve toplam 1.233 ton/Yıl ıslak gübre elde edilmesi hedefleniyor” dedi. Bahadır, tesisin 2016 yılında üretime başlamasının planlandığını bildirdi.

Ka. Ahi Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü A. Kadir Bahadır, projeyle ilgili bilgi verdi. Söz konusu proje için öncelikle teknoloji sahibi olan Almanya ve Hollanda firmalarına fizibilite hazırlatıldığını belirten Bahadır, "Bu amaçla da Şirketimiz AHİ SULUOVA Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. TDİ BOSB içerisinde arazi tahsisi gerçekleşmiştir. Mart ayı içerisinde EPDK'ya Üretim Lisansı alınmak üzere Suluova Et Bir Tarım Hayvancılık Gıda Sanayii ve Tic. Ltd. Şti’ nin de ortak olduğu yatırımcı şirket olan AHİ SULUOVA Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. tarafından müracaat yapılacak" dedi.

Bahadır, iki aşamalı olarak planlanan projenin ilk etabında, çiftliklerden mobil taşıma ile toplanan hayvansal atıkların yumurta tavuk gübresinden yararlanılarak BOSB’de kurulacak tesiste biyogaza dönüştürüleceğini bildirdi.

Eymir mahallesi ve Tersakan Nehri arasında kalan bölgede kurulacak ikinci tesiste mobil ve kanallar vasıtasıyla Suluova Meskun Mahal ve çevresinde bulunan büyük baş hayvanın atığından ve bölgeden elde edilen mısır silajı, pancar küspesi ve diğer tarımsal atıklardan yararlanılarak biyogaz üretileceğini kaydeden Bahadır, “Üretilen biyogazın tamamı OSB içerisinde kurulacak olan kojenerasyon motorlarında yakılarak elektrik ve ısı üretilecektir. Bu amaçla kurulacak ikinci tesisten TDİ BOSB içerisine kurulacak olan santrala biyogaz iletim hattı çekilecektir” dedi.

Yıllık 69 bin tonluk karbondioksit salınımı önlenecek

Bahadır, projenin ikinci etabında ise, Suluova Yenidoğan mahallesindeki çiftliklerden hayvansal atıkların ve diğer bölgelerde mobil toplama alanın genişletilmesi ile elde edilen büyük baş hayvan atıklarının kurulacak olan ikinci tesiste toplanacağını ifade etti.

Bahadır, “Bu tesis kapsamı dışında kalan alanlar ile Organize Besi Bölgesi’nden ve tavuk çiftliklerinden mobil yöntemle toplanan atıklar TDİ BOSB içinde kurulacak tesiste toplanacaktır. Bu etapta da elektrik ve ısı enerjisi TDİ BOSB içinde kurulacak tesiste kurulacak olan kojenerasyon motorlarında üretilecektir. Tesisimiz tamamlandığında yaklaşık 50 Milyon Euro  yatırım tutarı ile yılda 8.000 saat çalışması ile 114 Milyon kWh/yıl elektrik üretimi ve toplam 1.233 ton/Yıl ıslak gübre elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu itibarla da kurulacak olan bir biyogaz tesisinde yaklaşık 69.398 ton CO2/Yıl emisyon salınımı önlenmesi hedeflenmiştir” dedi. Bahadır,   biyogaz tesisinin 2016 yılında enerji üretime başlamasının planlandığını kaydetti.

Bölgede seracılığı geliştirecek

Projenin, çevre ve bölge ekonomisi için son derece önemli olduğunu ifade eden Bahadır, şunları kaydetti; “Yeşilırmak nehri ve Tersakan çayının kirlenmesi önlenirken enerji ve doğal gübre üretilecek. Aynı zamanda bölgede seracılık gelişecek. Projemiz bölgeye direk ve dolaylı olarak istihdam sağlayacak. Santralde yaklaşık 30 kişilik bir çekirdek kadromuz olacak. Daha da önemlisi bölgede seracılık gelişeceği için tarımda çalışan kişi sayısı artacak. Devletin böyle kapsamlı projeleri desteklemesi gerekiyor.”