Çok panel değil, daha çok elektrik

İnform Genel Müdürü Levent Ilgın, güneş enerjisi santrali (GES) kurulumlarında birim alanda en yüksek elektrik üretimini sağlamaya odaklandıklarını söyledi. Ilgın “Daha çok güç değil, daha yüksek verim” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fosil yakıtlar konusunda fakir bir ülke konumundaki Türkiye, başta güneş, rüzgar ve biyoyakıt olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları açısından ise şanslı. Ancak bu kaynakların değerlendirilmesi konusunda henüz yolun başlarında görünüyor. Özellikle güneşe dayalı enerji yatırımları yeni yeni kıpırdanıyor. Ancak bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerekiyor. İnform Genel Müdürü Levent Ilgın, konuya ilişkin sorularımızı cevapladı:

►Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından ne durumda? 

Bizim yıllık güneşlenme süremiz pek çok ülkeye göre oldukça yüksek. Yüksek enerji açığı da dikkate alınırsa yenilenebilir enerji Türkiye için bir seçenek değil, bir zorunluluk. Ancak maalesef ülkemizde bu alanda oturmamış bir yapıdan söz edebiliriz. Solar sektöründe doğru bilinen yanlışlar ve uygunsuz kurulmuş santraller görüyoruz. Hem de yetişmiş mühendisi ve teknik personel sayısı birçok ülkeden daha fazla olmasına rağmen. Bizim en büyük kaygımız, ülkemizin bir panel çöplüğüne dönüşmesi tehlikesi. Verimlilik analizleri yapılmadan tasarımın göz boyamak için panel çokluğuna dayandırılması bunun ana sebebi. 

►Yatırımcılar nelere dikkat etmeli? 

Her şeyden önce, güneş santrali kurarken, 25 yıllık bir yatırım yapıldığının ve bu yatırımın en erken yedinci yılında geri dönüş sağlayacağının farkına varmalıyız. Bu yüzden de GES yatırımcıları, 10 yıl sonra da dirsek temasında kalabilecekleri deneyimli köklü kurulum firmalarıyla çalışmalı. Bu sadece yatırımcılar açısından değil, ülke açısından da çok önemli.

►Siz bu sektörün neresindesiniz? 

İnform, 35 yıldır faaliyet gösteren ve 2002’den beri kesintisiz güç kaynağı sektöründe pazar lideri olan bir firma. 2010 yılında bina, elektrik ve dijital alt yapılar için ürün ve sistemler konusunda uzman, dünyaca ünlü 153 yıllık tecrübeye sahip Legrand’ın bünyesine katıldık. Tüm bu bilgi, birikim ve deneyimin de katkısıyla yenilenebilir enerji alanında öne çıkan bir anahtar teslim mühendislik (EPC) firması haline geldik. Kurduğumuz GES’leri tasarlarken referans noktamız daha çok güç, daha çok panel değil sahanın her bir metrekaresinden maksimum enerjiyi elde edebilmek. Hem teknoloji seçimlerimiz hem de tasarımlarımız bu hassasiyetle ele alınıyor. 

►Kurduğunuz GES’lerin verimi nasıl? 

Kurduğumuz her bir GES’i üretim değerleri açısından içinde bulundukları dağıtım bölgesindeki eşdeğerlerinin üzerine çıkardık. Bunun bir sebebi de işini büyük bir profesyonellik ile yürüten deneyimli mühendis kadromuzdur. Çözüm sunduğumuz müşterilerimizle yeni projelerde de birlikte çalışabilmemizin nedeni de bu yaklaşımımızdır. 

►İşler durumdaki tesislere birkaç örnek verir misiniz? 

Kurulumlarını üstlendiğimiz Elmacı Madencilik ve Kayseri Şeker Fabrikası projelerinin geçici kabulleri 2014 yılı içinde tamamlandı. Konya OSB, Bornova Belediyesi ve BUSKİ gibi kıymetli müşteriler ile çalışma fırsatı da bulduk ve 2014 yılı içerisinde bu projeleri tamamladık. 2015 yılı Mayıs ayında yine Elmacı Madencilik firması için 2.3 MWp gücündeki projeyi de tamamladık. Aynı alanda toplam 4.6 MWp kurulu gücünde GES oluşturmuş olduk. 

►Hedefl erinizden söz etsek?

2008 yılından bugüne kadar telekomünikasyon firmalarına 1100’den fazla sahada Off Grid sistem kurulumu yaptık. İzinlerin alınması, satın alma, verimli sistem tasarımları, finans çözümleri, statik hesaplamalar, saha uygulama ve bakım dahil anahtar teslimi GES projelerini tamamlayarak solar sektörünün önde gelen EPC firmalarından biri olduğumuzu kanıtladık. Tesislerin ömrü boyunca işbirliği gerektiren solar sektöründe açık ara pazar lideri olmayı hedefl iyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir