'Bugün nihai karar vermek zor'

Euro Bölgesi liderlerinin bugün Yunanistan konusunda nihai bir karara varmaları zor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün Brüksel'de Yunanistan gündemi ile olağanüstü toplanacak olan Euro Bölgesi liderlerinin, Yunanistan ile anlaşmaya varma konusunda nihai bir karar almaları zor görünüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi maliye bakanlarının ve liderlerin Yunanistan konusunda bugün bir karara varabilmeleri için öncelikle kreditör kurumların Yunanistan'ın sunduğu önerilere ilişkin bir tavsiye oluşturmaları gerektiğini söyledi.

Merkel: Zirve sadece müzakere toplantısı olur

"Kreditör kurumlar bir tavsiyede bulunmadan, bugünkü liderler zirvesi sadece Yunanistan konusunda müzakerelerin yapıldığı bir toplantı olur" diye konuşan Merkel, bugün karar alınmamasının herşeyin sonu olmayacağını, haftanın geri kalan bölümünde nihai bir karara varılabileceğini de vurguladı. 

'Nihai bir değerlendirme yapmak imkansız'

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın yaptığı yeni önerileri değerlendirmeyi kreditör kuruluşlara bıraktıklarını ve bugün nihai bir değerlendirme yapılmasına imkan olmadığını söyledi. 

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da teknik çalışmaların sürdüğünü, bugün bir anlaşmanın mümkün olmadığını kaydetti. İrlanda Maliye Bakanı ise, Yunanistan konusunda Perşembe günü yeniden bir araya gelinmesini beklediğini ifade etti.

AB Komisyonu'ndan bir yetkili de yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın uluslararası kreditörleri AB, IMF ve ECB'nin sunulan öneriler üzerinde 
bugün ortak bir pozisyon formüle etmelerinin mümkün görünmediğini, ancak önümüzdeki günlerde nihai anlaşma için kreditör görüşünün netleşebileceğini ifade etti.

Hollande: Anlaşmaya varılması gerekiyor
     
Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande ise Yunanistan konusunda bugün bir anlaşmaya varılması gerektiğini savundu. Ancak Hollande, bugün bir anlaşmaya varılamaması halinde, önümüzdeki günlerde bir anlaşmanın sağlanması için mümkün olan herşeyin yapılması gerektiğini belirtti. Hollande, yapılacak anlaşmanın Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nin tam bir üyesi olarak yoluna devam etmesine imkan vermesi gerektiğini de vurguladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir