'Hala tam istihdamın altındayız. Yapabileceğimiz daha çok şey var'

Fed Minneapolis Başkanı Kocherlakota, hem enflasyon hem de istihdamın düşük olması, Fed'e insanlara daha çok yardım edebilmesi için bir fırsat sağladığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankasının (Fed) Minneapolis Şubesinin Başkanı Narayana Kocherlakota, işgücü piyasasının hala tam istihdamdan uzak olduğu vurgulayarak, Fed'in işsizlikle mücadele eden Amerikalılar için daha fazlasını yapabileceği söyledi. 

Montana eyaletinin Billings şehrinde konuşan Kocherlakota, Fed'in para politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.  

Konuşmasında "Hala tam istihdamın altındayız. Yapabileceğimiz daha çok şey var" diyen Kocherlakota, Fed'in faiz artırımına 2015 yılında başlanmasının "uygunsuz" olacağı uyarısını yaptı.  

Kocherlakota, enflasyon beklentilerinin iki yıl içinde de yüzde 2'nin altında kalacağını öne sürerek, "Hem enflasyon hem de istihdamın düşük olması Fed'e insanlara daha çok yardım edebilmesi için bir fırsat sağlıyor" ifadesini kullandı.  

Enflasyonun daha sıkı para politikaları için çok düşük olduğunu savunan Kocherlakota, para politikasının finansal krizden kaynaklanan sorunların çözümünde yetersiz kaldığının altını çizdi. 

Kocherlakota, Fed'in politikalarını daha etkili hale getirebilmek için yüzde 2'lik enflasyon hedefinin 2 yıllık bir takvime bağlanmasını önerdi.  

Fed Atlanta Başkanı Dennis Lockhart da Kocherlakota'nın istihdama yönelik görüşlerine destek verdi. Yarı zamanlı çalışanların işgücü piyasasındaki fazlalığına dikkati çeken Lockhart, "Göstergeler, Fed'in politikaları açısından işgücü piyasasının hala normalden uzak olduğunu ortaya koyuyor" dedi.  

Komitenin bir sonraki toplantısı, 28-29 Ekim'de gerçekleşecek.  

Borsa, kayıplarını Kocherlakota'yla sildi 

ABD piyasaları da Fed başkanlarının konuşmalarını yakından takip etti. Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser'ın sabah saatlerindeki konuşmasının ardından güne sert düşüşlerle başlayan New York borsaları, Fed St. Louis Başkanı James Bullard'ın yorumlarıyla toparlandı.  

Kocherlakota'nın açıklamalarıyla birlikte gün içerisindeki kayıplarını da silen Standard & Poor's 500 ve Nasdaq Teknoloji endeksleri yükselişle kapandı.  

Analistler, yatırımcıların yarın Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasına odaklanacağını belirtiyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir