'Komşu' erken seçime gidiyor

Yunanistan'da, cumhurbaşkanı adayı Dimas'ın seçimlerin son turunda da yeterli oyu alamaması üzerine, anayasa uyarınca erken seçime gidilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'da, koalisyon hükümeti ile bazı bağımsız milletvekilleri tarafından desteklenen cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas'ın, seçimin üçüncü turunda da yeterli oyu alamadığı bildirildi.

Dimas, parlamentoda yapılan oylamada, seçilebilmek için gerekli 180 oya ulaşamadı. Dimas’ın tek aday olduğu seçimde 168 “evet” oyu çıktı, 132 milletvekili de çekimser oy kullandı. 

Dimas, birinci ve ikinci turda da yeterli oyu alamamıştı.

Yunanistan Anayasası uyarınca, üç turda da cumhurbaşkanı seçilememesi halinde meclis başkanının kararıyla parlamentonun 10 gün içerisinde feshedilmesi ve erken genel seçime gidilmesi gerekiyor.

Erken seçim 25 Ocak'ta

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkenin bir erken seçime gitmesini önlemek için ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını, ancak bundan başarılı olamadıklarını, 25 Ocak tarihinde erken seçime gidileceğini bildirdi. 

Samaras yaptığı açıklamada, seçimden zaferle çıkacaklarına inandığını belirtirken, hiç kimsenin Yunanistan'ın AB üyeliğini kuşkuya düşürecek, yeniden bütçe açıklarına yol açacak adımlar atmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. 

'İstikrar Yunan halkının elinde'

Devlet başkanlığı seçiminde Yunan halkının istemediği bir erken seçime yol açacak şekilde oy kullananların yaşanacakların sorumlusu olduklarını savunan Samaras, "Şimdi, parlamentonun yapamadığını yapmak Yunan halkına düşüyor, belirsizliği sona erdirmek ve istikrarı yeniden sağlamak Yunan halkının elinde" dişe konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir