'Suriye için imar planı gerekli'

Dünya Bankası Başkanı Kim, Suriye ve komşuları için savaş sonrası imar planı gerekli olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT -  Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Suriye krizinin sona ermesinden sonra bölgenin toparlanması için bu ülke ve komşularını kapsayan bir imar planının hazırlanması gerektiğini söyledi.

              
Kim, Beşar Esad yönetimi ile isyancılar arasındaki şiddetli savaşın yakında sona ereceğini gösteren bir işaret bulunmamasına rağmen, Arap ülkelerinin önderlik edeceği uluslararası çabaların şimdiden savaş sonrası döneme odaklanması gerektiğini belirtti.
              
Kim, "Dünya Bankası grubu, Birleşmiş Milletler ve önde gelen bağışçı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum, sadece Suriye'nin değil aynı zamanda savaşın çok ağır etkilerine maruz kalan Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Irak'ın da toparlanmasına yardım edecek bir planı hazırlamalıdır" dedi.
              
Kim'in ziyaret ettiği Lübnan, bir milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve komşusunda süren iç savaştan dolayı milyarlarca dolarlık gelirden mahrum kalıyor.
              
Dünya Bankası, Lübnan'da mülteci akınından etkilenen yerleşimlerin  desteklenmesi için bir fon kurdu ancak buraya çok az finansman geliyor.
              
Kim, "Bu savaş elbette sona erecek. Kendimizi o ana ve Suriye'de silahların sustuğu ve uluslararası ölçekte tanınan bir hükümetin barış ve istikrarı sağladığı güne hazırlamalıyız" dedi.
              
Ancak Kim, Suriye'deki iç savaşın daha yıllarca sürmesi halinde  Dünya Bankası ve diğer donör ülkelerin Suriye'ye yardım etmek için ne yapacakları konusunda bilgi vermedi.
              
Birleşmiş Milletler desteğiyle hazırlanan ve geçen hafta açıklanan bir rapora göre üç yıldır süren iç savaş  ülkenin sanayi ve tarım üretimini çökertti ve  nüfusun en az üçte ikisini aşırı fakirlik düzeyine düşürdü. Suriye'de iş gücünün yarısı işsiz ve konutlar ile kamu binalarında meydana gelen hasarın değeri 143.8 milyar dolar olarak ölçülüyor.
              
Türkiye'de de 900,000 dolayında Suriyeli mülteci bulunduğu  biliniyor.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir