'Top kreditörlerin sahasında'

Yunanistan'ın temerrüde düşmekten kaçınmak için yeni tekliflerini sundu, kreditörler umutlu...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan temerrüde düşmekten kurtulmak için yeni bir bütçe tekliflerini sunarken, euro bölgesi liderleri önümüzdeki günlerde olası bir anlaşmaya varılmasını sağlayabilecek teklifleri memnuniyetle karşıladılar.

Avrupa Birliği'nin acil toplanan liderler zirvesine başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan'ın teklifini "ileriye dönük olumlu bir adım" olarak nitelerken, Perşembe sabahı onay için euro bölgesi liderlerine verecek.Ancak Tusk, hedeflerin tutturulabilirliğinin teyidi için Avrupa hükümetleri, Avrupa Merkez Bankası ve IMF ile de detaylı bir anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Yunanistan'ın verdiği teklifin ardından eurodan çıkışa neden olabilecek gelişmelerin önünün kesildiği beklentisiyle Avrupa hisse senedi piyasaları ve Yunan varlıkları dün sert değer kazandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Bu hafta içinde nihai anlaşmanın olacağını düşünüyorum" derken, Yunanistan'ın en büyük kreditörü konumundaki Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, "Anlaşma konusunda bir garanti veremem. Halen yapılması gereken çok şey var" diye konuştu.

Yunanistan'ın teklifi vergilerin yükseltilmesini, servet vergisi getirilmesini, emeklilik yaşının kademeli olarak 67'ye artırılmasını öngörürken, kreditörlerin talep ettiği emeklilik maaşları ve ücret kesintilerini içermiyor.

"Top kreditörlerin sahasında"
              
Kemer sıkma önlemlerini sona erdireceğini söyleyerek Ocak ayındaki seçimi kazanan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, elektrikteki katma değer vergisinin artırılmasını ve iş koruma yasalarının gevşetilmesini de önlem paketine koymadı.

"Top artık yeniden kreditörlerin sahasında" diyen Tsipras, "Biz ardından güçlü büyümenin geleceği kapsamlı ve uygulanabilir bir çözüm arayışındayız" dedi.

"Parlamentodan geçmesi zor görünüyor"

Yunanistan Parlamento Başkan Yardımcısı ve Syriza milletvekili  Aleksis Mitropoulos, Başbakan Çipras tarafından uluslararası kreditörlere sunulan son önerilerin Yunan parlamenterlerin onayını  alamayabileceğini söyledi. 
     
Mega TV'ye konuşan Mitropoulos, "Bu programın parlamentodan  geçmesinin zor olduğuna inanıyorum" diye konuştu. 
              
Yunanistan, temerrüde düşerek olası bir mevduat kaçışına neden olarak sermaye kontrollerine gitmek zorunda kalmamak için 30 Haziran'a kadar IMF'ye 1.6 milyar dolar ödemek zorunda.


              

Bu konularda ilginizi çekebilir