'Yunanistan batsa daha iyiydi'

Yunanistan’ın “Bay Kıyamet”i olarak tanınan Varoufakis, AB’nin Yunanistan’ı kurtarma planını eleştirdiği için, ABD’ye gitmek zorunda kaldı. Varoufakis’e göre 2008 krizi bitmedi; sadece huy değiştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

capture-20140317-201917.jpg

Yanis Varoufakis Yunanistan’ın “Bay Kıyamet”i olarak tanınıyor. Yorgo Papandreu’unun eski danışmanı olan Varoufakis, 2010 ve 2011 yıllarında Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarma planını eleştirmesi ile gündeme gelmişti. Bu süreçte ülkesindeki politikacıların ağır baskısına maruz kalan Varoufakis, 2011’de ABD’ye “sürgün” gitti. Varoufakis, subprime mortgage krizini öngören az sayıda uzmandan biri olmuştu. Varoufakis, bugün Teksas Universitesi’nde öğretim görevlisi. Hem AB kurumlarının kriz yönetme sürecini hem de ülkesini eleştirmeye devam ediyor. 

Yunanlı Bay Kıyamet, geçtiğimiz günlerde Fransız L’Express dergisine ülkesine ve dünya ekonomisine yönelik düşüncelerini anlattı. Yorumları ve öngörüleri her zamanki gibi farklı ve dikkate değer: Varoufakis, Yunanistan’ın su üstüne çıkmaya başladığına dair yorumları “saçmalık” olarak değerlendiriyor ve ülkesinin 2010 yılından bu yana piyasalara geri dönmediğini söylüyor. Bunun nedenini de şöyle açıklıyor: “Yatırımlar son dört yıldır gerilemeye devam ediyor; işsizlik artıyor; kobi ve yeni kurulan şirketlere verilen krediler düşüyor.” 

Yolsuzluk sayesinde zenginleşen azınlık 

Varoufakis’in çizdiği Yunanistan tablosu son derece karamsar: “Yunanistan kan kaybeden bir ülke. Nüfusun azınlığı yolsuzluk sayesinde refaha ulaşırken, çoğunluk fakirleşiyor. Gerçek kararlar Avrupa komiserleri tarafından alınıyor. İhraç ettiğimiz tek ürünümüz, başka ülkelere yerleşen gençlerimiz. İnsanlar masanın üzerine yiyecek birşey koymaya çalışıyorlar. Sokaklar sakin, fakat memnuniyetsizlik çok yüksek. Fakirlik, insanları psikolojik olarak öldüren bir kanser gibi. Hanehalkının büyük bölümü büyük borç altında: İnsanlarda bir tür depresyon belirtisi gözlemliyorum. Bir gün taş gibiler, diğer gün garip bir iyimserlik içindeler. Sonrasında ise depresyona geri dönüyorlar. Tüm bunların neyi hazırladığını bilmek için katip olmaya gerek yok. Aynısını 1930’larda da yaşamıştık.” 

Bölgesel sorunlar dikkate alınmadı 

Varoufakis, sadece Yunanistan için değil, Euro Bölgesi için de olumsuz yorumlar yapıyor ve herşeyden önce yaşanan sorunların somutlaştırılması gerektiğini söylüyor: “Küresel ısınmayı örnek alın. Avustralya’da seller, Sibirya’da buzulların erimesi, New York’ta fırtınalar. Eğer bu olayları tek başlarına değerlendirecek olursanız, sorunu çözme şansınız kalmaz. Euro bölgesinde yapılan bu oldu. Ne Yunanistan’daki fakirlik, ne İspanya’daki işsizlik, ne de Fransa’nın rekabet kaybı dikkate alındı. Oysa bu sorunlar, euro bölgesindeki yapı bozukluğundan kaynaklanıyor.” 

Yanis Varoufakis; James Galbraith ve Stuart Holland ile birlikte gerçekleştirdiği “Euro bölgesindeki krizi çözmek için naçizane bir öneri” isimli çalışmada, AB anlaşmalarını iptal etmeden, krizi çözmeye yönelik öneriler sunuyor. 

Bu önerilerden birincisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) hükümetler hesabına tahvil çıkarması. 

İkincisi, Avrupa İstikrar Mekanizması yoluyla, AMB’nin zor durumdaki bankalara doğrudan sermaye sağlamasına izin verilmesi. 

Üçüncüsü, AMB’nin büyük bir altyapı yatırım projesi başlatmak için Avrupa Yatırım Bankası ile işbirliği gerçekleştirmesi. 

Sonuncu öneri ise, zor durumdaki Avrupa vatandaşları için sosyal önlemler alınması. Son olarak Varoufakis’in küresel ekonomiye yönelik görüşünü belirtmeden bitirmeyelim. Bay Kıyamet’e göre, küresel ekonomi iki yol arasında kararsız. Bunlardan birincisi, aşamalı yavaşlama; ikincisi, ani bir sarsılma.
“Bu durum benim korkumu haklı kılıyor: 2008 krizi bitmedi; sadece huy değiştirdi” diyor Varoufakis.

Bu konularda ilginizi çekebilir