AB liderlerinin 'sabrı' taştı

AB liderleri bugünkü zirvede Yunanistan'a artık vaktin ve sabırlarının tükendiğini iletecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro bölgesi devlet başkanları bugün yapılacak liderler zirvesinde Yunan hükümetine üzerinde uzlaşılan reformları uygulamaya geçmesi için vaktin ve sabrın azaldığını söyleyecek.

Yunan Başbakanı Aleksis Çipras, zirve sırasında Almanya,Fransa ve AB kurumlarıyla özel görüşme talebinde bulundu. Çipras birkaç hafta içinde nakit sıkıntısına düşecek hükümetin kısa vadeli borçlanmasına izin verilmesini isteyecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Trichet, Fransa'nın Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Kendisine daha önce iki defa ilettiğim bir şeyi tekrar söyleyeceğim: Yunanistan gereken reformları gerçekleştirmek zorunda, Yunanistan Eurogroup'a 2012 yılında ve kısa süre önce verdiği taahhütleri yerine getirmek zorunda" dedi.

Gelecek hafta Çipras ile Berlin'de görüşecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel de bugünkü zirve öncesinde parlamentoya yaptığı konuşmada daha önceki sözlerini tekrar ederek, Yunanistan'ın ancak verdiği sözleri tutması halinde krizin üstesinden gelinebileceğini söyledi.

"Önümüzdeki yol çok zorlu"

Siyasi liderler arasında varılacak olan bir uzlaşı Yunanistan'ın 20 Şubat'ta euro bölgesi maliye bakanları ile yaptığı resmi anlaşmanın yerine geçemeyecek.

"Önümüzdeki yol son derece zorlu" diyen Merkel, Yunanistan'a "bütçe reformu ve ileride bir gün mali yardıma ihtiyaç duymayacak şekilde çalışması" karşılığında mali yardım verildiğini söyledi.

Yunanistan 2010 yılından bu yana Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı toplam 240 milyar euro mali yardım sayesinde iki defa iflastan kurtuldu. Kısmen kreditör kurumların dayattığı tasarruf politikaları nedeniyle söz konusu dönemde ülke ekonomisi ise yüzde 25 daraldı.
              
Yunan devleti şimdi birkaç hafta içinde ek mali yardım bulmazsa nakit sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak.
              
AB kaynakları Salı üst düzeyli euro bölgesi yetkilileriyle düzenlenen telekonferansta Yunanistan'ın kamu maliyesi veya ekonomiye dair reform planları hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddettiğini ifade ettiler.
              
Kaynaklar ayrıca AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan uzmanların Atina'daki devlet binalarına girmesine izin verilmediğini ve hükümetin uzmanlarla görüşmelerin otelde yapılmasında ısrar ettiğini belirtiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir