ABD ekonomisi toparlanıyor

Fed'in Bej Kitabı'na göre geçen yılın son ayında ekonomideki büyüme iyileşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de, geçen yılın son ayında ekonomideki büyüme, Amerikalılar daha fazla alışveriş yaptığı ve seyahat ettiği için iyileşti.

ABD Merkez Bankasının (Fed) kendisine bağlı 12 bölgeden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı "Bej Kitap" adlı rapora göre, Noel tatilinde perakende satışların artması, hizmetler ve akaryakıta talebin yükselmesi yüzünden 12 bölgeden Richmond hariç tüm bölgelerde geçen yıl Kasım ayı sonundan yıl sonuna kadar ekonomideki büyümenin iyileştiği görüldü.

Ekonomide bazı sektörlerin özellikle konut sektörünün zayıf kalmaya devam ettiği belirtilen raporda, tüketicilerin harcamalarını artırdığı, fabrikaların daha fazla mal ürettiği ve Amerikalıların daha fazla seyahat ettiğine işaret edildi.

Geçen yıl Noel tatilinde Fed'in bölgelerinin çoğunda satışların arttığı kaydedilen raporda, özellikle New York ve Dallas bölgelerinde bu artışın görüldüğü, Boston, New York ve Minneapolis bölgelerinde internet üzerinden satışlarda olağanüstü büyüme sağlandığı ifade edildi.

Tüketicilerin araçlara ve seyahate daha fazla harcama yaptığı, Atlanta bölgesinde araç satışlarının iki yılı aşkın bir süredir en iyi satışlar olarak kayıtlara geçtiği bildirilen raporda, Boston, New York, Richmond ve Atlanta'nın bir yıl önceye göre turizm gelirlerinin arttığı belirtildi.

İmalat sektörünün ekonomiyi desteklemeyi sürdürdüğüne dikkat çekilen raporda, büyük oranda yüksek enerji fiyatlarının yatışması nedeniyle enflasyonun kontrol altında kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

ABD'de geçen yıl Aralık ayında işsizlik oranı yüzde 8,5'e inerek üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Bej Kitap yılda sekiz kez yayımlanıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), geçen hafta, şeffaf para politikası yürütmek adına gösterge faiz oranına ilişkin tahminlerini yayınlayacağını bildirmişti. Fed, ne kadar süre gösterge faiz oranını rekor seviyede düşük tutmayı planladığına ilişkin tahminlerini yılda dört kez yayınlayacağını belirtmişti.

Fed, geçen yıl 20-21 Eylül'de düzenlediği toplantıda, ekonomideki büyümeyi desteklemek ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için "Twist Operasyonu" olarak adlandırılan 400 milyar dolarlık tahvil programı açıklamıştı. Fed, ayrıca yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2013 yılı ortasına kadar bu seviyede tutmayı planlıyor.

Fed, 24-25 Ocak'ta toplanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir