ABD Merkez Bankası yeni adım attı

ABD Merkez Bankası, vadesi dolan mortgage'a dayalı menkul kıymetlerden gelen kaynakla uzun vadeli ABD Hazine tahvili alımı yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (Fed), gösterge faizi beklendiği gibi 0 ile yüzde 0.25 aralığında tuttu. Fed, ülke ekonomisinin zayıflayan toparlanmasını güçlendirmek için, vadesi dolan ipotekli konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymetlerden gelen kaynakla uzun vadeli  ABD Hazine tahvili alımı yapma kararı aldı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin dün sona eren toplantısında Fed yetkilileri, ABD ekonomisinde toparlanmanın desteklenmesi ve deflasyondan kaçınılması için Banka'nın devasa boyutlara ulaşan bilançosunun küçülmesine izin vermeyecek adımlar atma kararı aldılar.

FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, Fed yetkililerinin vadesi dolan mortgage destekli menkul kıymetlerden gelecek gelirin yeniden uzun vadeli ABD Hazine kağıtlarına yatırılması kararı aldıkları belirtildi. Bu hareket, mortgage faizlerini düşük tutarak zayıflayan ekonomiye yardımcı olacak.

Toplantı sonrasındra yapılan açıklamada Fed'in ekonomide toparlanmanın hızının son aylarda yavaşladığının farkında oldukları da ifade edildi. Bununla birlikte FOMC, ekonomide kademeli iyileşmenin devam etmesini bekliyor. Fed yetkilileri "Ekonomik toparlanmanın hızının kısa vadede öngörülenden daha ılımlı olması muhtemel" değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Açıklamada ayrıca bazı Fed temsilcilerinin işsizliğin yüksek seyretmeye devam etmesi nedeniyle, tedbir alınmaması halinde ekonominin Japonya'dakine benzen bir deflasyonist ortama girmesi riskinden endişe etmeye başladıkları da belirtildi.

FOMC açıklamasında, gösterge konumdaki kısa vadeli faiz oranının, düşük enflasyon ve yüksek işsizlik nedeniyle uzun bir dönem için sıfıra yakın kalmaya devam edeceği de tekrarlandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir