ABD'nin talebi Almanya'dan karşılık bulmadı

Almanya, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Avrupa'nın NATO'ya daha fazla harcama yapması talebine karşı çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un, Avrupa'nın NATO'ya daha fazla harcama yapması talebine karşı çıkan Almanya, NATO üyelerinin yıllık ekonomik üretimlerinin yüzde ikisini ittifaka harcamaları yolundaki hedefin "istenecek bir şey olmadığı gibi, uygulanabilir de olmadığını söyledi.

NATO bütçesinin yüzde 70'ini karşılayan ABD, müttefiklerinin de belirlenen bu hedefi gerçekleştirme yönünde bu yıl adım atmalarını istiyor.

Alman Savunmak Bakanı NATO toplantısında konuştu

Tillerson'un katıldığı ilk NATO toplantısında konuşan Almanya Savunma Bakanı Sigmar Gabriel, "Yüzde 2 demek 70 milyar euroluk askeri harcama demektir. Bunun gerçekleşebilir ya da istenen bir hedef olduğunu söyleyecek bir tek Alman siyasetçisi tanımıyorum" dedi.

Tillerson Washington'un taleplerini tekrarladı

Washington'un taleplerini tekrarladı ve ABD'nin bu konuyu Başkan Donald Trump'ın katılacağı 25 Mayıs NATO zirvesinde gündeme getireceğini söyleyen Tillerson, "Hedefimiz, Mayıs toplantısında, müttefiklerin yıl sonuna kadar katkı hedeflerine uyduklarını ya da bunu nasıl gerçekleştireceklerini açıkça gösteren planlar yaptıklarını görmek olmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Bunu yapacağız..."

Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert Berlin'de yaptığı açıklamada, hükümetin savunma harcamalarını artırmada kararlı olduğunu söyledi ve "Silahlı kuvvetlerimizi daha da güçlendirmenin gerekli ve mantıklı olduğunu bildiğimiz için bunu yapacağız" şeklinde konuştu.

NATO üyelerinin bu taahhütlerini yerine getirmeleri için son tarih ise 2024.

Bu konularda ilginizi çekebilir