AİHM, Yunanistan'ı mahkum etti

Yunanistan, karar gereği Turgay Boğçaç'ın da aralarında bulunduğu 16 başvuru sahibine 5 bin ile 15 bin euro arasında tazminat ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Turgay Boğçaç'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin 2013 yılında yaptığı şikayetle ilgili olarak Yunanistan'ın insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. 

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "İnsanlık dışı ya da onur kırıcı davranış"la ilgili 3. maddesinin ihlal edildiği kararına vardı. Yunanistan, karar gereği her başvuru sahibine 5 bin ile 15 bin euro arasında tazminat ödeyecek. Ülke ayrıca, mahkeme masrafları için her başvuru sahibine 2 bin euro verecek. 

Nafplion kentindeki hapishanede cezasını çeken Türk kökenli Boğçaç ve Romanya, Ukrayna ve ABD'li diğer başvuru sahipleri, 2013 yılında tutukluluk koşullarını şikayet etmek için AİHM'e başvurmuştu. AİHM, hapishanenin aşırı doluluğu ve mahkumların ihtiyacını karşılayacak yeterli personelin sağlanmamasını, AİHS'nin 3. maddesinin ihlaline gerekçe olarak gösterdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir