AKPM genel kurulu başladı

Çavuşoğlu, "Uluslararası sularda düzenlediği saldırıyla İsrail'in Avrupa'nın temsil ettiği ortak değerleri ihlal ediyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG- Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıdan dolayı İsrail'i sert biçimde suçladı.

AKPM genel kurulu yaz dönemi çalışmaları Strasbourg'da başladı.

Toplantılardan öncer basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, İsrail'in Avrupa Konseyinin "gözlemci üyesi" olduğunu hatırlattı ve "uluslararası sularda düzenlediği saldırıyla İsrail'in Avrupa'nın temsil ettiği ortak değerleri ihlal etiğini" söyledi.

Gözlemci üye olarak hukuk devleti, insan hakları ve demokrasiyle ilgili ilkeler konusunda İsrail'in taahhüt altına girdiğini kaydeden Çavuşoğlu, bu saldırıyla İsrail'in Avrupa Konseyinin en önemli ilke ve değerlerine de açıkça karşı geldiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, gözlemci üye olarak İsrail'in Avrupa Konseyinin ilkelerine mutlaka saygı göstermesinin önemine işaret etti.

Avrupa Konseyinin karar organı Bakanlar Komitesinin 1993 yılında gözlemci üyelerin uyması gereken kurallarla ilgili bir kararı kabul ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, İsrail'in sivillere yönelik saldırısıyla Avrupa Konseyinin değerlerinin açıkça ihlal ettiğini savundu.

Çavuşoğlu, AKPM Başkanlık Divanının, İsrail'in düzenlediği saldırının "acil konular" oturumunda ele alınmasını kabul ettiğini söyledi.

İsrail'in saldırısı, genel kurulda Perşembe günü tartışılacak ve bu konuda hazırlanan bir karar tasarısı oylanacak.

İslam karşıtlığıyla mücadele, domuz gribi (H1N1) ve kuzey Kafkasya'da yaşanan gelişmeler, genel kurul çalışmaları sırasında tartışılarak oylanacak konular arasında yer alıyor.

AKPM toplantıları sırasında, Makedonya ve Hırvatistan Devlet Başkanları Gyorgi İvanov ve İvo Yosipoviç ile Karadağ Başbakanı Milo ?ukanovic konuşma yapacaklar.

BM Medeniyetler İttifakı Başkanlığını yürüten Jorge Sampaio, İslam ve İslam Karşıtlığı konusunun ele alınacağı oturuma konuşmacı olarak katılacak.

Azerbaycan'da demokratik kurumların işleyişi, Kosova'da durum ve Avrupa'da demokrasilerin durumu da genel kurulda tartışılacak konuların arasında bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir