AKPM, İsrail'i Gazze baskınından dolayı kınadı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi kararında, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması gereğine de işaret edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurulu, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırı düzenleyen İsrail'i kınadı.

AKPM genel kurulu, "acil konular" oturumunda, "Orta Doğu'da artan gerilim" başlıklı raporu ve buna bağlı karar tasarısını kabul etti.

Önemli oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, İsrail'in saldırısıyla "uluslararası hukuku ihlal ettiği" belirtildi.

Kararda, İsrail'in uluslararası soruşturma açılması talebini reddetmesi de kınandı ve bu talebin yerine getirilmesi istendi.

 "Gazze'ye uygulanan ambargo kaldırılsın"

AKPM kararında, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması gereğine de işaret edildi.

İsrail'in Doğu Kudüs dahil işgal bölgelerinde yeni yerleşkeler inşa etmesine son vermesi istenen kararda, İsrail'e Gazze'deki kontrol noktalarının sayısını düşürmeye devam etmesi çağrısı yapıldı.

İsrail'in son saldırısıyla, "Orta Doğu'da gerilimi artırmasından büyük endişe duyulduğu" ifade edilen kararda, kalıcı bir çözüm için İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan görüşmelerin mutlaka başlatılması çağrısı yapıldı.

 "İsrailliler el koyduğu kredi kartlarını dolandırıcılara verdi"

AKPM genel kurulundaki tartışmada, Türk heyeti başkanı Erol Cebeci ile birlikte diğer Türk milletvekilleri Ruhi Açıkgöz, Mustafa Ünal, Özlem Türköne, Mehmet Tekellioğlu ve Nursuna Memecan İsrail'i kınayan konuşmalar yaptı.

Genel kurulda, Cebeci'nin girişimiyle kabul edilen bir değişiklik önergesinde, İsrail'den gemideki insani yardım gönüllülerinin el koyduğu eşyalarını derhal geri göndermesi istendi.

Cebeci, "İsrailliler el koyduğu kredi kartlarını dolandırıcılara verdi, onlarda da bu kartlardan para çekti" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir