Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan'a teminatı kaldırdı

Avrupa Merkez Bankası, "kurtarma programı"na bağlılığına yönelik kaygıları gerekçe göstererek, 11 Şubat'tan itibaren bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın, bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdığı bildirildi.  

Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan tahvillerinin Eurosistem para politikası işlemlerinde teminat olarak kullanımına ilişkin yazılı açıklama yaptı.  

Açıklamada, "Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Konseyi, Yunanistan tarafından ihraç edilen ya da tamamen teminat altında olan menkul borçlanma araçlarını etkileyen muafiyeti kaldırma kararı aldı" ifadesi kullanıldı.  

Kurul kararının, mevcut Eurosistem kuralları çerçevesine uygun olduğu belirtilen açıklamada, "Söz konusu karar, programın gözden geçirilmesinin başarılı bir sonuca varmasının mümkün olmadığı ve mevcut Eurosistem kurallarına uygun olduğu gerçeğine dayanır" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Yunan bankalarının, Avrupa Merkez Bankası'nın Acil Kredi Desteği programı aracılığıyla fonlara erişiminin sağlanacağı aktarılan açıklamada, yeterli alternatif teminatı olmayan Eurosistem taraflarının likidite ihtiyaçlarının, Acil Kredi Desteği yoluyla ilgili ulusal merkez bankası tarafından Eurositem'in mevcut kuralları dahilinde karşılanabileceği kaydedildi. 

Ayrıca, söz konusu düzenlemelerin 11 Şubat itibarıyla geçerli olacağı kaydedildi.  

Söz konusu muafiyet, bu araçların Eurosistem para politikası operasyonlarında minimum kredi derecelendirme gereklerini yerine getirmemesine rağmen kullanılmasına imkan tanıyordu.  

Öte yandan, söz konusu kararın Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerle kurtarma programıyla ilgili anlaşma yapması bakımından yeni hükumeti daha fazla baskı altına alması bekleniyor.  

Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırılması için temaslarda bulunan Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, sabah saatlerinde Frankfurt'taki ECB'yi ziyaret etmiş ve Başkan Mario Draghi ile görüşmüştü.  

Bu konularda ilginizi çekebilir