Avrupa müdahale mekanizması oluşturulacak

Yunanistan kriziyle sarsılan pazarları sakinleştirmek amacıyla Avrupa müdahale mekanizması oluşturulması konusunda anlaşan AB, yardım paketini ise onayladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin, Yunanistan'daki borç kriziyle sarsılan pazarları sakinleştirmek amacıyla bir Avrupa müdahale mekanizması oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.
Sarkozy ile Merkel açıklamayı, euro bölgesi ülke liderlerinin Brüksel'deki olağanüstü toplantısından sonra yaptılar.
Nicholas Sarkozy ayrıca, AB maliye bakanlarının, euroyla ilgili spekülasyonlarla mücadele etmek amacıyla bir plan üzerinde çalışmak üzere pazar günü olağanüstü toplanacaklarını açıkladı.
AB liderlerinin, borç krizini ortadan kaldırmak için bir dizi güçlü adım atılması konusunda anlaşmaya vardıkları, bunların arasında kamu finansmanının sağlamlaştırılması ve mali istikrarı korumak ve gelecekteki krizleri önlemek için bir Avrupa mekanizması kurulmasının bulunduğu belirtildi.
 
Mali yardım anlaşması onaylandı
Euro bölgesi ülkelerinin liderleri, Yunanistan'a yapılacak mali yardım anlaşmasını onayladılar.
Avrupa Birliği'den bir kaynak, 3 yılda 110 milyar euroya varması beklenen yardım paketinin Brüksel'de dün yapılan toplantıda, euro bölgesini oluşturan 16 ülkenin liderleri tarafından onaylanıp onaylanmadığı sorusuna "evet" cevabı verdi.
Euro Bölgesi piyasalara direnme kararı aldı
Yunanistan'da başlayarak Portekiz, İrlanda ve İspanya gibi yüksek bütçe açığına sahip ülkelere yayılma belirtileri gösteren borç krizinden alınacak dersleri konuşmak için toplanan Euro Bölgesi liderleri, borçlanma faizini yükselten piyasalara direnme kararı aldı.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 3 saat sürmesi öngörülürken iki katına uzayan olağanüstü Euro Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, 16 euro ülkesinin imzaladığı ortak bildiriyi okudu.
"euro bölgesinin istikrarı, birliği ve bütünlüğüne bağlılığımızı tekrar vurguluyoruz. euro bölgesinin tüm kurumları, AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası yanında euro bölgesinin tüm üyeleri, euro bölgesinin istikrarını güvenceye almayak için eldeki tüm araçları kullanmakta uzlaştılar" diyen Van Rompuy, üye ülkelerin, bütçe açıklarını daha hızlı indirmek için çaba göstermeyi taahhüt ettiğini aktardı.
Piyasalar açılmadan yeni önlemler alınması gerektiği konusunda görüş birliği sağlayan liderler, Yunanistan gibi, piyasalardan borçlanma imkanı kalmayan euro ülkelerini kurtarmak için kurulacak Avrupa İstikrar Mekanizması'nı onaylamaları için AB ekonomi ve maliye bakanlarını yarın olağanüstü toplantıya çağırdı.
Ekonomi politikalarını AB ile koordinasyon içinde yürütmeyi kabul eden euro ülkeleri, mali piyasalarında spekülasyonu önleyecek düzenlemeleri en kısa sürede hayata geçirme konusunda anlaştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir