Azerbaycan'dan Suriye'ye yılda 1 milyar metreküp doğalgaz

Doğalgaz Türkiye'deki boru hattı ile Suriye'ye taşınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, Suriye'ye yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz vermeye hazırlandıklarını söyledi. Natık Aliyev, Azerbaycan ve Suriye arasında doğalgaz satış sürecinin tamamlanmasının ardından, doğalgazın Türkiye'deki boru hattı ile Suriye'ye ulaştırılacağını belirtti.

Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Süfyan Allo'nun daveti üzerine gelen Aliyev, Suriyeli yetkililerle yaptığı temaslarda enerji konusunda Azerbaycan ve Suriye arasında yürütülebilecek işbirliği imkanlarını görüştüklerini kaydetti.

Aliyev, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Azerbaycan'a yaptığı resmi ziyarette, Azerbaycan'dan doğalgaz almak istediklerini söylediğini ve bu ziyaret sırasında enerji konusunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Suriye'nin talebi çerçevesinde doğalgaz satışı konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten Aliyev, doğalgazın fiyatı, standartları gibi detayların belirlenmesi için her iki ülkenin kendi teknik heyetini oluşturması yönünde mutabık kaldıklarını söyledi.

Aliyev, ''Suriye ile Türkiye doğalgaz konusunda işbirliği yapıyor. (Türkiye ve Suriye) Gaz şebekelerini birleştirmek istiyorlar. Bu, bize Suriye ile işbirliği yapmak için imkan veriyor'' dedi.

Suriye'ye doğalgaz satışı için Türkiye-Suriye doğalgaz boru hattının inşasını beklediklerini belirten Aliyev, ''Suriye ile rüzgar ve güneş gibi alternatif enerji üretimi konusunda da işbirliği yapmak istiyoruz'' diye konuştu.

Suriye ile petrol ve doğalgaz konularında bilgi ve tecrübe paylaşımına hazır olduklarını vurgulayan Aliyev, bu ülkeyle ticari konularda ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

Bakan Aliyev'e Suriye ziyaretinde Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi Rektörü Siyavuş Garayev de eşlik etti. Garayev, Suriye'nin Baas Üniversitesi ile anlaşma imzalamaya hazırlandıklarını söyledi. Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi'ne Suriyeli öğrencileri beklediklerini belirten Garayev, petrol ve doğalgaz alanında çalışan Suriyeliler'e de eğitim vereceklerini kaydetti.

Azerbaycan'ın, Türkiye-Suriye arasında inşa edilecek doğalgaz boru hattı üzerinden önümüzdeki yıllarda diğer Arap ülkelerine doğalgaz satabileceği belirtildi.

Azerbaycan ve Suriye arasında imzalanan prensip anlaşması (memorandum of understanding) iki ülke topraklarında ve üçüncü ülkelerde faaliyet gösterecek ortak petrol ve doğalgaz üretim şirketinin kurulması ''niyetlerini'' de içeriyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir