BM Irak üzerinden Suriye'ye yardım yapıyor

BM Irak üzerinden Suriye'ye insani yardım taşıyan uçuşları başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Birleşmiş  Milletler, Suriye'nin kuzeyine Irak üzerinden gıda ve yardım malzemesi taşıyan ilk uçak seferini dün gerçekleştirdi. BM, önümüzdeki 11 gün içinde, nüfusunun çoğunluğu Kürt olan bölgeye daha çok gıda ve kış mevsiminde gerekli malzemenin sevkiyatını yapacak.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin merkezi olan Erbil kentinden havalanan yardım uçağı, bir saatlik uçuşla taşıdığı gıda malzemesini Hassakeh vilayetine ulaştırdı.

BM'den verilen bilgiye göre, önümüzdeki günlerde karşılıklı olmak üzere 23 sefer yapacak iki uçak kiralandı. Taşınacak yardım, 6,000'i aşkın ailenin ihtiyacını Aralık ayı sonuna kadar karşılamak üzere 10 uçak dolusu gıda malzemesinden oluşuyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de, kiralık bir Ilyushin-76 tipi uçakla, evlerini terk ederek kuzeye gitmiş olan 60,000 evsiz kişinin ihtiyacını karşılayacak sayıda battaniye, uyku tulumu ve mutfak malzemesi gönderecek.

BM'nin çocuk örgütü UNICEF'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika başkanı Maria Calivis, "Kuzey Suriye'deki güvensiz ortam ve erişim zorluğu nedeniyle buradaki çocuklar ve aileler için çok kaygılıyız" dedi.

"Bu hava köprüsü ile bu insanların kış aylarında temiz içme suyu ve sağlık bakımına kavuşmaları mümkün olacak"

Dünya Gıda Programı'nın bölgesel başkanı İyad Numan da, Reuters'e Erbil'den telefonla bilgi vererek, "Yaşadığımız aşırı soğuk dalgası Kamışlı kentinde ve Suriye'nin başka bölgelerinde yaşayan halk için koşulların giderek ağırlaşmasına yol açtı" dedi.
              
BM'den yapılan yazılı açıklamada, Suriye ve Irak hükümetlerinin hava köprüsüne izin verdikleri bildirildi. BM kuruluşları az miktarda da olsa yardım malzemesini Irak ve Lübnan'dan Suriye'ye sokabiliyor. Ancak Beşar Esad yönetiminin itirazı nedeniyle Türkiye'den yardım göndermek mümkün değil.
              

BM daha önce yardımın kamyonlarla kara yolundan yapılmasını planlamıştı ancak bölgedeki silahlı gruplar arasındaki çarpışmalar nedeniyle uygulamanın uçakla yapılması kararlaştırıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir