Borsalardaki yükselişe karşı uyarı

ABD’nin Maine eyaletinde mini- Davos olarak adlandırılan Camp Kotok’ta bir araya gelen ekonomist ve fon yöneticileri küresel piyasalardaki yükselişe aldanmaması konusunda yatırımcıları uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP  

DIŞ HABERLER - Sadece Rio Olimpiyatlarında ter döken atletler rekor kırmıyor. ABD borsaları pazartesi günü yeni bir rekora göz kırptı. S&P 500 gün içinde 2.185.54 puanla tüm zamanların zirvesini gördükten sonra cuma günkü rekorun biraz altında günü kapattı. 

Haziran ayının sonunda İngiltere’nin tarihi Brexit kararının ardından yaşanılan bu inanılmaz sıçrama içinde ünlem işaretlerini de barındırıyor. Bu nedenle büyük yatırımcılar piyasaların ortaya koyduğu altın madalyalı performansı pek kutlamıyor. Ve alkışlamak yerine kendilerini’ gönülsüz boğacı’ hissettiklerini ifade ediyorlar. Çok sayıda yatırımcı ve ekonomist ABD’nin Maine eyaletindeki Camp Kotok’ta küresel ekonomi ve piyasaların son durumunu masaya yatırmak üzere bir araya geldi. David Kotok of Cumberland Advisors tarafından organize edilen konferans minik bir Davos zirvesi olarak kabul ediliyor. Camp Kotok’ta yer alan katılımcıların uzlaştığı ortak noktalar; ‘İnanılmaz korkutucu finansal bir dönemde yaşıyoruz. Piyasalar tepetaklak olacak. Ancak bu yakın bir gelecekte olmayacak” cümlesinde kendine vücut buldu. 

Fed ‘Pokemoney’ oynuyor 

Düşük faiz ve denizaşırı yaşanan olumsuzluklar Wall Street için partinin devam etmesini sağlıyor. Amerikan hisse senetleri aşırı fiyatlamış olsalar bile şimdilik alternatifl erinden daha cazip. Tüm bunların üstüne, 8 Kasım’daki başkanlık yarışına sayılı günler kala Hillary Clinton ve Donald Trump ABD ekonomisine büyük oranda nakit enjekte edeceklerini söylüyor. Clinton milyarlarca doları altyapı başta olmak üzere kamu yatırımlarına harcayacağını belirtiyor. Trump ise Clinton’ın bütçesinin iki katını yollar ve köprülere harcayacağını belirterek eski başkanlardan Ronald Reagan’dan sonraki en büyük vergi indirimi vaadinde bulunuyor. Tüm bu faktörler önümüzdeki aylarda ABD borsalarını yükseltecek gibi görünüyor. Ancak işleri tersine de çevirebilir. 

ABD Merkez Bankası Fed, sorunların kalbi durumda gibi görünüyor. Camp Kotok’a katılan bir yatırımcı, “Fed ‘Pokemoney’ oyunu oynuyor. Ve oyunu nasıl bitireceğinden habersiz. Faizler eninde sonunda normal seviyelerine dönecek. Ve hisse senedi fiyatları da normal seviyelerine inecek” dedi. Fed’in faiz artırımını ötelemesi ekonomistleri her geçen gün daha da fazla tedirgin ediyor. Camp Kotok’ta yer alan yatırımcı ve ekonomistler, ‘ Fed kontrolü kaybetti mi?’ sorusunu yöneltiyor. ABD merkez bankasının piyasaları pek dikkate almaması gerekiyor fakat son zamanlarda Fed’in, piyasalar hıçkırdığında tereddüt içine düştüğü gözlerden kaçmıyor.

Avrupa ve Japonya'ya dikkat! 

Fed’in faiz artışına gidip gitmeyeceği aylarca konuşulabilir. Ancak kısa vadede yatırımcıların şu iki uyarı işaretine dikkat etmesi gerekiyor. 

1 - Avrupa’nın dağılma olasılığı: Brexit sadece bir başlangıç olabilir. Eğer Avrupa Birliği ya da Euro Bölgesi üyesi ülkeler birlikten çıkma konusunda Büyük Britanya’yı izlerlerse bu Avrupa ekonomisi için zorlu düzenlemeleri de beraberinde getirebilir. Bianco Research Başkanı Jim Bianco, “ Bu Avrupa Birliği’nin sonu olur” diye uyarıyor. Ve İtalya’nın ekimdeki referandumunun yakından izlenmesi gerektiğini belirtiyor. İtalyanların büyük çoğunluğu bu referandumu kendilerinin brexiti olarak görüyor. 

2 - Çin’i değil Japonya’yı izleyin: Son zamanlarda dünyanın ikinci büyük ekonomisi dengelenmiş gibi. Her ne kadar devasa büyüme rakamları dönemi sona ermiş olsa da piyasalardaki fiyatlamalar ‘ yumuşak inişin’ emarelerini taşıyor. China Beige Book International’ın Başkanı Leland Miller ise, “ Tüm bunlar bir anda değişebilir’ diye uyararak yatırımcıların potansiyel bir tetikleyici olarak küresel piyasaları üzecek Japonya’dan gözlerini ayırmamaları gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar Japonya para birimi yenin, ABD Dolar karşısında 85’in altına düşmesiyle Asya piyasalarında major satışların olacağını ve Çin’in yuanda devalüasyona gidebileceğini belirtiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir