"Bu bir doğrudan askeri saldırı"

Yolsuzluk soruşturmaları kapsamında onlarca prens ve bakanın gözaltına alındığı Suudi Arabistan, bir yandan da bölgedeki rakibi İran'a yönelik söylemleri sertleştirdi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, İran'ı "Suudi Arabistan'a doğrudan askeri saldırı düzenlemekle" suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen'de Şii Husi hareketinin cumartesi günü başkent Riyad'a düzenlediği balistik füze saldırısının arkasında İran'ın olduğunu söyledi. 

BBC'nin haberine göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüşen Prens bin Selman, "İran'ın Yemen'deki isyancılara füze vermesini doğrudan askeri saldırı olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Suudi ordusu, başkent Riyad’a Yemen’den fırlatılan bir füzeyi havada imha ettiklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise CNN’e yaptığı açıklamada, füzenin İran’da üretildiğini söyleyerek, "İran'ın düşmanca eylemlerine uygun bir zaman ve şekilde karşılık verme hakkını saklı tutuyoruz" demişti. Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamer el Sabhan ise, Lübnan'da İran'ın müttefiki olan Şii Hizbullah örgütünün hareketleri sebebiyle, "Lübnan'ın kendilerine savaş ilan ettiğini" söylemişti.

Suudi Arabistan: Lübnan bize savaş ilan ettiSuudi Arabistan: Lübnan bize savaş ilan etti

 İran, Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonun 2015'te operasyon başlattığı Yemen'deki Husi hareketine silah ve füze sağladıkları iddialarını reddediyor.

Trump Suudi yönetimine destek vermişti

Öte yandan Prens Bin Selman’ın açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump’ın gözaltılarla ilgili verdiği destekten sonra geldi.

Trump Suudi Arabistan’daki gözaltı dalgasıyla ilgili Twitter mesajında, “Suudi Arabistan kralı ve veliaht prensine büyük güven duyuyorum, ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın desteğinin, Suudi Arabistan’ın müstakbel liderinin İran’la daha etkin mücadele politikasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Trump'tan gözaltı dalgası sonrası Suudi yönetimine destek mesajıTrump'tan gözaltı dalgası sonrası Suudi yönetimine destek mesajı

 

Suudi Arabistan'a füze saldırısıSuudi Arabistan'a füze saldırısı