Bullard: Piyasalar öfke nöbeti geçirebilir

Saint Louis Louis Fed Başkanı Bulllard, küresel piyasaların ABD Merkez Bankası kaynaklı yeni bir öfke nöbeti geçirebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Saint Louis Fed Başkanı Bullard, global piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası kaynaklı bir "uyuşmazlık" ile yeni bir oynaklık (Volatilite) olaslığının olduğunu söyledi. 

Saint Louis Fed Başkanı James Bullard, küresel piyasalarda yeni bir volatilite olasılığının olduğunu söyledi ve piyasaların Fed kaynaklı bir öfke nöbeti yaşayabileceğini ifade etti. Bullard, Mayıs 2013’te o zamanlar Fed Başkanı olan Ben Bernanke’nin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını kısacağı  açıklamalarının gelişmekte olan ülkelerde büyük dalgalanma yarattığını, bunun Fed’in bu yıl faizleri yükseltmeyi planlamasından dolayı yeniden gerçekleşebileceğini belirtti. 

Mayıs 2013'te "Taper tantrum" olarak adlandırılan piyasa reaksiyonu sonucunda gelişen ülkelerdeki yatırımcı dolarını ABD'ye aktarmıştı. Bu olağanüstü hareketle 10 yıllık ABD tahvilleri bir anda yüzde 2'ye fırlamıştı. 

Doların yükselişi ECB kaynaklı

James Bullard,  doların yükselişini Fed'in olası faiz artırımından çok Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) agresif politikalarına bağladı.  Bullard, CNBC televizyonunda yer alan açıklamalarında, "Şu anda dolar euro kurunun nereye gittiğinin net olmadığını düşünüyorum" dedi. Bullard ayrıca Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılmasının mümkün olduğunu ancak ülke için son derece zorlu olacağını ifade etti. Bullard, "(Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkışı) geçen yıllara kıyasla çok daha yönetilebilir bir durum, bu nedenle yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak bu yolun tercih edilmesini tavsiye edilebilir değil" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir