Çin ile Tayvan arasında ekonomi anlaşması imzalandı

Çin ile Tayvan, İki Yaka Arasında Patent ve Telif Haklarını Koruma İşbirliği Anlaşması imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin ile Tayvan makamları arasında İki Yaka Arasında Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması ve İki Yaka Arasında Patent ve Telif Haklarını Koruma İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Merkezi Tayvan'da bulunan Tayvan Boğazı'nın İki Yakası Arasındaki Temaslar Fonu ve merkezi kıta kesiminde bulunan Tayvan Boğazı'nın İki Yakası Arasındaki İlişkiler Derneği liderlerinin 5. toplantısı Çin'in Çongçing şehrinde yapıldı. İki taraf arasındaki görüşmeler 11 yıl aradan sonra Haziran 2008'de başlamıştı.

Şinhua haber ajansı, görüşmede iki tarafın liderlerinin imzalanan anlaşmaların "henüz özel bir anlaşma olmadığını, görüşmelerin bundan sonra da süreceğini" söylediklerini bildirdi. Ajans, anlaşmaların imzalanmasını Tayvan Boğazı'nın iki yası arasındaki ilişkilerde "kilometre taşı" olarak değerlendirdi.

İmzalanan anlaşmalar uyarınca iki taraf arasında yüzlerce ürüne uygulanan gümrük vergisi kaldırılacak. Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasındaki yıllık ticaret hacmi 80 milyar doları Tayvan adasından kıta kesimine, 30 milyar doları da adaya olmak üzere 110 milyar doları buluyor. Çin, 1949 yılından beri ayrı durumda olan Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir