Çin ve ABD, gerilimi azaltmak için masaya oturdu

Ticarette karşılıklı sert açıklamalar yapan ABD ve Çin'in, olası bir ticaret savaşını önlemek amacıyla görüşmeler yürüttüğü açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi ve kısıtlamaları nedeniyle gerilim yaşayan ABD ve Çin, olası ticaret savaşına karşı masaya oturdu.

Trump'ın, ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin ardından, 60 milyar dolar değerinde Çin malına gümrük vergisi koyan kararnameyi cuma günü imzalaması, küresel ticaret savaşı endişelerini artırmıştı.

Bu vergilere karşılık veren Çin, 3 milyar dolara kadar ithal Amerikan ürününe ilave gümrük vergileri koyma planlarını açıklamıştı.
Karşılıklı bu adımların ardından ABD'li ve Çinli yetkililerin, tansiyonu düşürmek üzere kapalı kapılar ardında görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Wall Street Jornal gazetesi, Çin ve ABD'nin sessiz sedasız bir şekilde, ABD'nin Çin pazarına erişimini artırmak üzere görüşmelere başladığını duyurdu. Görüşmelere ekonomist olan Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve ABD'nin ticaret temsilcisi Robert Lighthizer'ın katıldığı belirtildi.

ABD Kongre üyeleri Çin'de

Çin'i ziyaret eden ABD Kongre üyeleriyle görüşen Çin Başbakanı Li Keqiang da, ülkesinin ABD ile diyalog için çaba gösterdiğini ancak bir ticaret savaşına da hazır olduğunu söyledi.
Çin devlet televizyonunun haberine göre, Li görüşmede Çin ile ticaret yapmak ve soruna ortak bir çözüm getirmek için ABD'nin birlikte çalışmaya dönük mantıklı bir tavır alacağını umduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, gerilimi düşürmek amacıyla Çin'le diyalog halinde olduğunu söyleyerek "Ticaret savaşından korkmuyoruz ama amacımız bu değil" demişti.

 ABD'den Çin'e ticaret listesi ABD'den Çin'e ticaret listesi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir