Dijsselbloem: Atina ile işbirliğine hazırız

Eurogroup Başkanı Dijsselbloem, Euro Bölgesi'nin borç sorununa çözüm için Cuma'ya kadar Yunanistan ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısına başkanlık eden Hollanda Maliye Bakanı ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, maliye bakanlarının borç konusundaki anlaşmazlığın giderilmesi için önümüzdeki  birkaç gün boyunca Yunanistan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Yunanistan ile Euro Bölgesi maliye bakanlarının dün yaptıkları sonuçsuz toplantıdan sonra Dijsselbloem, Atina'nın süre uzatımı talep etmesi için Cuma gününe kadar süresi olduğunu aksi halde yardım programının Şubat sonunda biteceğini söylemişti. Dijsselbloem, "(Yunanistan'ın) programın uzatılması talebinde bulunacağını umuyorum, bunu yaptıkları takdirde esneklik sağlayabiliriz, siyasi önceliklerini devreye alabilirler" dedi.         

Grexit riskleri arttı

Bu arada, Yunan medyası ve yatırım bankaları Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden çıkma zorunda kalma (Grexit) olasılığının yükseldiğini, ancak Atina ile Avrupalı ortakları arasında bir uzlaşma sağlanmasının hâlâ mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Medya ve yatırım bankaları, artık gözlerin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yunan bankaları için Acil Likidite Desteği (ELA) fonlarını uzatıp uzatmama konusunda yarın vereceği karara çevrilmiş olduğunu söylediler.

"AB'den sert ültimatom"

Eleftheros Typos gazetesinde maliye bakanlarının görüşmesine ilişkin haber, "AB'den sert ültimatom. Anlaşma veya kaza yapmaya 96 saat kaldı" başlığıyla yer aldı. Daiwa Capital Markets'tan Chris Scicluna ise, yaşanan başarısızlığın ay sonuna kadar anlaşma sağlanamaması riskini yükselttiğini belirtti, ancak "Henüz her şey bitmedi ve paniğe gerek olmadığı görüşündeyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir