Dünyada 10 milyon kişinin vatanı yok!

Dünyada vatandaşlığı bulunmayan 10 milyon kişinin olduğunu açıklayan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, "Myanmar, listenin başındaki ülke. Myanmar'da 1 milyondan fazla kişinin, etnik kimlik ve dini nedenlerle vatandaşlığı yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Suriye ve Irak'taki krizin "vatansızlık" sorununu artırabileceğine dikkati çekerek "Çok sayıda Suriyeli mülteci vatansızlık riskiyle karşı karşıya" dedi. 

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) hazırladığı "Vatansızlığı 10 Yılda Bitirme" raporu hakkında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, küresel kampanya başlatarak herhangi bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmayan milyonlarca kişinin "vatansızlık" sorununu, 10 yılda çözmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Gutterres, "Dünyada vatandaşlığı bulunmayan 10 milyon kişi var" dedi. 

Myanmar listenin başında 

Listenin başındaki ülke Myanmar. Ülkede vatandaşlığı bulunmayanlar arasında üst sırada Rohingya Müslümanları bulunuyor. Guterres, "Myanmar'da 1 milyondan fazla kişinin, etnik kimlik ve dini nedenlerle vatandaşlığı yok" ifadesini kullandı. Listede Myanmar'ı, sırasıyla Fildişi Sahili, Tayland, Litvanya, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti izliyor. 

Guterres, 27 ülkede kadınların çocuklarına vatandaşlıklarını erkeklerle eşit düzeyde geçirmesine izin verilmediğini söyledi. 

Öte yandan rapora göre, son 10 yılda, vatandaşlığı bulunmayan 4 milyon kişi, bir ülkenin vatandaşlık hakkını elde etti.  

Suriye 

BM rakamlarına göre, Suriye'ye komşu ülkelerde 3 milyondan fazla Suriyeli mülteci var ve Suriye içinde 6,5 milyon yerinden edilmiş kişi bulunuyor. 

Suriye ve Irak'taki krizin "vatansızlık" sorununu artırabileceğine dikkati çeken Guterres, "Çok sayıda Suriyeli mülteci vatansızlık riskiyle karşı karşıya" diye konuştu. 

Suriye mülteci kamplarında 50 milyondan fazla çocuk dünyaya geldi

Guterres, "Suriye mülteci kamplarında 50 milyondan fazla çocuk dünyaya geldi. Birçoğu, Suriyeli olarak kayda alındı. Ama doğum sertifikası bulunmayan Suriyeli çocuklar ileriki yıllarda vatandaşlık konusunda ciddi sorun yaşayabilirler" uyarısında bulundu. 

Lübnan ve Ürdün'deki mülteci kamplarında kalan Suriyeli çocuklar hakkında Guterres, "Biz Lübnan ve Ürdün'deki Suriyeli çocukların vatandaşlık işlemlerinin iyileştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz" bilgisini verdi. 

Guterres, "Komşu ülkelerde yeni doğan Suriyeli mülteci çocukların yüzde 70'i kayıt altında değil ve resmi bir doğum belgeleri yok" dedi. 

Filistinlilerin "vatansızlık" ile ilgili istatistiklerde yer almama nedeni hakkında ise Guterres, "Çünkü oradaki sorun biraz karışık ve özel bir durumu var. Oradaki çözüm açık bir şekilde politik bir çözüm olmalı. Umarım Filistin sorunu çözülür" diye konuştu. 

Kırım'da herhangi bir vatandaşlığı olmayan 450'den fazla kişi var

Kırım Tatarlarının da listede olduğunu ifade eden Guterres, "Kırım Tatarlarının vatandaşlık hakkı elde etmesi için daha önce büyük bir çalışma vardı. Büyük çoğunluğu Ukrayna vatandaşlığı aldı" ifadesini kullandı. 

BMMYK'dan alınan bilgiye göre, Sovyetler Birliği tarafından 1940'lı yıllarda Almanya, Bulgaristan, Ermenistan ve Yunanistan'a gönderilen 266 bin Kırım Tatarı 1980'li yılların sonlarında Kırım'a geri döndü ve birçoğu Ukrayna vatandaşlık haklarını kullanmaya devam etti. Ukrayna hala Kırım'da yaşayanları Ukrayna vatandaşı olarak kabul ediliyor. 

BMMYK'ya göre, Ocak 2014 verilerine göre, Kırım'da yasal oturma izni bulunmasına rağmen herhangi bir vatandaşlığı olmayan 450'den fazla kişi yaşıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir