Ebola, Afrika için 33 milyar dolarlık tehdit

Dünya Bankası, salgının giderek artan ekonomik boyutu konusunda uyarıda bulundu. Buna göre 2015 sonuna kadar Batı Afrika GSYH’sinin yüzde 3.3’ü buharlaşabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Batı Afrika’da 4 bine yakın can alan Ebola salgını Avrupa ve ABD’ye de korku salarken, hastalığın sadece Afrika’da bu yıl 33 milyar dolar ekonomik zarara yol açacağı belirtiliyor. Diğer yandan, hastalığın küresel bir boyut kazanması halinde dünya borsalarını sarsabileceği uyarısı yapılıyor. 

Dünya Bankası, Batı Afrika ülkelerinden Gine, Liberya ve Sierra Leone’de binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının ekonomik boyutunun yıl sonuna kadar 32.6 milyar dolara ulaşabileceği uyarısında bulundu. Dünya Bankası’nın yayımladığı raporda, salgının hızla önlem alınması ve üç ülkeyle sınırlı kalması durumunda en az 9 milyar dolar, kısa sürede kontrol altına alınamaması ve komşu ülkelere yayılması durumunda da 32.6 milyar dolara mal olabileceği belirtildi. Bu da, bölge ekonomisinin yüzde 3,3’ünün buharlaşması anlamına geliyor. Ancak IMF, yine de Sierre Leone’nin bu yıl ve 2015’te en hızlı büyüyecek 10 ülkeden biri olacağını tahmin ediyor. 

Raporda, salgınla ilgili endişeler nedeniyle komşu ülkelerin Gine, Liberya ve Sierra Leone ile sınırlarını kapattığı, havayolu seferlerini iptal ettiği ve ticari faaliyetleri durdurduğuna işaret edildi. Raporun yazarlarından David Evans, “İnsanlar, kendilerini ve çalışanlarını riske atmamak için havayolu seferlerini iptal ediyor, ticari faaliyetleri askıya alıyor, yatırımlarını geri çekiyor. Korkunun neden olduğu ekonomik kayıp, hastalık ve ölümün yol açtığından çok daha büyük. Bu korku faktörünü ortadan kaldırmak için bir yandan salgının yayılmasını engellemek için çaba harcarken bir yandan da ticari faaliyetlerin yeniden hız kazanmasını sağlamalıyız” dedi. ABD’de Ebola teşhisi konulan olan Thomas Eric Duncan’ın hayatını kaybetmesinin ardından Sierra Leone’de görev yapıp Avustralya’ya dönen hemşirenin ateşinin yükselmesi, ülkede Ebola virüsü korkusuna yol açtı. Kızılhaç’ta gönüllü hemşire olarak Siera Leone’de bir ay çalıştıktan sonra Cairns kentine dönen 57 yaşındaki hemşire, evinde gözlem altına alındı. Medya, hemşirenin ateşinin yükselmesini ilk haber olarak verdi. Ülke yasalarına göre, salgın hastalıkların görüldüğü ülkelerde görev yapan personel ülkeye döndüğünde 21 gün gözlem altında kalıyor. Virüsün yol açtığı viral hemorajik ateş, kusma, iç ve dış neden oluyor. Hastalık için herhangi bir tedavi yöntemi yok. Dünya Sağlık Örgütü, Ebola salgınında şimdiye kadar 7 bin 439 vaka yaşandığını, 3 bin 439’unun yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

Borsalar  %20 düşebilir

Bu arada, AMP Capital dünyanın daha önce yaşadığı salgınları da gözönünde bulundurarak Ebola’nın ekonomi ve yatırım piyasaları üzerindeki etkisini inceledi. AMP Capital’e göre Ebola küresel bir salgın halini alırsa ilaçların etkisinin sınırlı olmasından dolayı, hastalığı kontrol altına alma çabaları başarısız olup milyonlarca ölüm gerçekleşebilir. AMP Capital’e göre bu senaryonun gerçekleşmesi ekonomi üzerinde ağır bir etki yaratır. Küresel seyahatler durma noktasına gelir. İnsanların birçoğu işlerine gitmez. İlk etapta yüzde 20 olabilecek işe gitmeme oranı, zaman içinde artar. Bu küresel üretimi aşağı çeker ve dünya ekonomisi resesyona girer. 

Borsalarda sert bir düşüş yaşanır. Ekonomik belirsizlik ve karlardaki gerileme sebebiyle borsalardaki gerileme yüzde 20’yi aşabilir.

bulasici.jpg

dso.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir