El Erian : Fed faiz artırımı için sadece ekonomiyi izlemiyor

Allianz şirketinin Baş Ekonomisti El Erian, "Fed’in faizi artırmak için takip edeceği tek şey ekonomi değil” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Allianz şirketinin Baş Ekonomisti Muhammed El Erian Fed’in önümüzdeki dönemdeki olası hamlelerine yönelik tahminlerini yazdı. 

PIMCO’nun eski CEO’su olan El Erian, Business Insider sitesi için ABD Merkez Bankası’nın faiz için nasıl bir yol izleyeceğini söyleyen bir makale kaleme aldı. 

Fed'in planı ne?

Allianz şirketinin Baş Ekonomisti olan El Erian Fed’in izlemesini beklediği yolu şöyle sıraladı: 

-Fed faizleri Eylül’deki Açık Piyasa Komitesi toplantısına kadar artıracak
-Kademeli olarak yapacağı faiz artırımı için iletişimini artıracak 
-Fed faizlerin tavanını tarihi ortalama olan yüzde 4 olarak belirleyecek 
-Faizlerde oynama hem ülke içi hem de uluslararası gelişmelere göre belirlenecek

El Erian, yazısının sonunda faizlerin zamanlaması konusunda hiçbir şeyin kesin olarak önceden belirlenemeyeceğini ve sonraki adımların nasıl olacağını önceden tam olarak bilinemeyeceğinin altını çizdi. 

Ekonomi dışı gelişmeler de var

El Erian, son dönemde ülke içinde ve ülke dışında ABD ekonomisini etkileyen birbirinden farklı gelişmelerin yaşandığına işaret etti. Düşen petrol fiyatlarından, Çin ve Japonya gibi ülkelerden gelen talebin azalmasına ve ülke içinde beklentilerin altında kalan istihdam verisine kadar birçok gelişmenin yaşandığına işaret eden El Erian, buna rağmen ABD ekonomisinden iyileşme işaretlerinin geldiğini belirtti. El Erian, bu süreçte Fed’in faizleri artırmak için sadece ekonomik verileri ve gelişmeleri takip etmeyeceğine de işaret etti. El Erian, “Eğer Fed faizleri artırmak için sadece ekonomiyi temel alırsa, karmaşık gelen verilere rağmen en erken Temmuz gibi faizi artırmaya başlaması gerekir. Ancak Fed’in faizi artırmak için takip edeceği tek şey ekonomi değil” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir