Euro bölgesi Yunanistan için karar verecek

Yunanistan'ın gözü Euro bölgesi toplantısında. Çerçevesi net olarak çizilecek olan mali yardım Yunanistan talep ettiği takdirde işlerlik kazanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro bölgesi Maliye Bakanları yeni haftaya Yunanistan'ın durumunu konuşarak başlıyor. Toplantıda Yunanistan'a yapılacak mali yardımın prensipleri ve parametreleri ortaya konacak. Mali yardımın Yunanistan'ın talep etmesi halinde devreye girmesi öngörülüyor.

Yunanistan'ın aldığı ek önlemler paketi Euro bölgesi ülkelerinde belirli bir güven sağlamış olsa da bugünkü toplantıyla ilgili farklı yorumlar yapılıyor. Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, dün yaptığı açıklamada, "Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan için kesinlikle herhangi bir karar alınmasını beklemiyorum. Çünkü, bu tamamen zamanından önce olur” dedi.

Yunan basını ise Almanya ve Fransa'nın paket üzerinde uzlaştığını öne sürüyor. Hatta bu yardımın 55 milyon euro düzeyinde gerçekleşeceği yönünde bir beklentiden de söz ediliyor. Fransa ve Almanya'nın Yunanistan'ın krizi sebebiyle Avrupa sınırları içinde IMF benzeri bir fonun oluşturulması gerektiğini öne sürmesi ve bu fikrin diğer euro ülkeleri tarafından sıcak karşılanması da bu haberlere dayanak oluşturuyor.

İddialara göre yapılacak yardımın 20 milyar eurosu Almanya'dan, 10 milyar eurosu Fransa'dan gelecek. Geri kalan miktar euro kullanan diğer ülkeler tarafından sağlanacak.

İngiliz Guardian gazetesi ise Yunanistan'a yapılacak mali yardımın 25 milyar euro ulaşabileceğini belirtmişti.

Yunanistan'ın, 2010 yılı borçlanma ihtiyacı 53,2 milyar euro düzeyinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir