Fed başkanı Yellen: Bu yıl faiz artırabiliriz

Fed Başkanı Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’nde sunum yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jannet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’nde Finansal Komite’ye sunum yaptı. Yellen sunumunda, "Eğer ekonomi beklediğimiz gelişmeyi gösterirse, ekonomik şartlar faizlerin bu yıl artırılmasını ve para politikasının normalleştirmeye başlanmasını uygun hale getirecek." dedi

Yellen, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı sunumda, temsilcilere ABD ekonomisinin genel durumu ve uygulanan para politikasına ilişkin bilgiler verdi. 

Ekonominin şubat ayında yaptığı bir önceki sunumdan bu yana tam istihdam doğrultusunda ilerleme sağladığını belirten Yellen, işsizlik oranının şu an yüzde 5,3 seviyesinde olduğunu ve düşmeye devam edeceğini belirtti.

Yellen, diğer taraftan bazı verilerin iş gücü piyasasındaki atıl kapasiteye işaret ettiğine ve ücret artışının nispeten düşük kaldığına dikkati çekerek, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) tam istihdam hedefine hala ulaşılmadığını dile getirdi. 

Ayrıca, üretim ve harcamaların da yılın ilk yarısında kayda değer derecede zayıfladığını ve bunun önemli ölçüde geçici faktörlerden kaynaklandığını anlatan Yellen, buna karşın ilgili gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı. 

'İşsizlik oranı kademeli olarak düşecek'

Yellen, bununla birlikte, yatırım ve ihracat rakamlarının da enerji fiyatlarındaki düşüş ve güçlü dolar sebebiyle gerilediğini, ancak ekonominin yılın geri kalanında iyileşeceğini kaydederken, "Düşük petrol fiyatları ve istihdam artışı tüketici harcamalarını artırmaya ve finansal şartlar genel olarak büyümeyi desteklemeye devam edecek. Yurt dışında uygulanan yüksek seviyede destekleyici para politikaları ise küresel büyümeyi güçlendirmeli. Ayrıca, dolardaki değerlenmenin net ihracat ve düşük petrol fiyatlarının sermaye harcamaları üzerindeki etkileri gibi ekonomik büyümeyi kısıtlayan bazı dalgalanmalar, zamanla azalmalı. Sonuç olarak, FOMC, ABD ekonomisinin yılın geri kalanında güçlenmesini ve işsizlik oranının kademeli olarak düşeceğini öngörüyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan, bazı uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu söyleyen Yellen, bunların başında Yunanistan ve Çin'in karşı karşıya kaldığı sorunların geldiğini belirtirken, "Yunanistan'daki durum halen zorluk teşkil ediyor" değerlendirmesini yaptı.  

'Yıl sonundan önce gidilmesi uygun'

Yellen, enflasyon oranının hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiğini ve mayıs ayı verilerine göre son 12 ayda sadece 0,25 artış gösterdiği bilgisini paylaşırken, bu durumun petrol fiyatlarındaki ciddi gerilemenin bir yansıması olduğunu aktardı. 

Buna karşın, enerji fiyatlarının son dönemde dengelendiğine dikkati çeken Yellen, "Meslektaşlarım ve ben, geçici faktörlerin etkilerinin kaybolacağını ve enflasyonun, orta vadede iş gücü piyasası güçlendikçe kademeli olarak yüzde 2 hedefimize yaklaşacağını öngörüyoruz" dedi.

Janet Yellen, ayrıca Fed'in faiz artış zamanlamasını toplantı bazında ele almaya devam edeceğini belirtirken, "Eğer ekonomi beklediğimiz gelişmeyi gösterirse, şartlar faizlerin bu yıl artırılmasını ve para politikasını normalleştirmeye başlanmasını uygun hale getirecek. Aslında, birçok FOMC üyesi haziran toplantımızda, faiz artışına yıl sonundan önce gidilmesinin uygun olacağı tahmininde bulundu " ifadelerini kullandı. 

Konuşmasının sonunda, faiz artışının kademeli olacağı taahhüdünü yenileyen Yellen, ilk faiz artışının abartılmaması gerektiğinin altını çizdi. 

Temmuz veya ekimde olabilir

Yellen, konuşmasının ardından bir temsilcinin, FOMC'nin faiz artış kararını, basın konferansı düzenlenmeyen bir toplantıda alınmasının mümkün olup, olmadığını sorması üzerine, "Tüm FOMC toplantıları faiz artış kararı için masada yer alıyor. Eğer, faiz artış kararını, sonrasında basın konferansı planlanmayan bir toplantıda alırsak, basın mensuplarını hemen bilgilendirerek, basın toplantısı düzenleyebiliriz" yanıtını verdi. 

Soru-cevap kısmında, özellikle Cumhuriyetçi temsilcilerin Fed'in bağımsızlığına ilişkin eleştirilerine maruz kalan Yellen, Fed'in dünyanın en şeffaf merkez bankaları arasında yer aldığını ve mekanik kurallara göre işleyemeyeceğini sözlerine ekledi. 

Analistler, uzun bir süredir, Yellen'ın FOMC'nin eylül ve aralık toplantılarını takiben basın konferansı düzenleyecek olmasının, bu toplantıları daha kritik hale getirdiğini öne sürüyordu. Ancak, Yellen'ın bugünkü açıklaması, faiz artış kararının temmuz ve ekim toplantılarında da alınabileceğine işaret etti.

Her 6 haftada bir buluşan FOMC'nin bundan sonraki 4 toplantısı 28-29 Temmuz, 16-17 Eylül, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Fed Başkanı Janet Yellen, yarın da Senato'nun Bankacılık Komitesi'nde sunum yapacak.

Günün en yükseğine çıktı

Yellen'ın açıklamalarından sonra dolar hafif yükselerek gün içi en yüksek seviyesi olan 2.6480'i gördü.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir