Fed New York Başkanı Dudley: Faiz artışı bu yıl başlamalı

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Başkanı William Dudley, ekonomik büyüme açısından bazı belirsizlikler olmasına karşın, Fed'in faiz artışına bu yıl içinde başlamasının mümkün olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Başkanı William Dudley, ekonomik büyüme açısından bazı belirsizlikler olmasına karşın, Fed'in faiz artışına bu yıl içinde başlamasının mümkün olduğunu belirtti. 

Minnesota Ekonomi Kulübü'nün Minneapolis kentinde düzenlediği toplantıda konuşan New York Fed Başkanı Dudley, Fed'in ilk faiz artışına ekonomideki yavaşlamaya rağmen bu yıl içinde gidebileceğini ifade etti.

Dudley, iş gücü piyasasının iyileşmeye devam etmesi ve enflasyon beklentilerinin sabit kalması halinde parasal normalleşmeye bu yıl başlanması kararını destekleyeceğini belirterek, "Ben halen şartların yılın geri kalanında parasal normalleşmeye başlanması için uygun olacağını düşünüyorum" dedi. 

Bununla birlikte, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşacağına yönelik güveninin arttığını kaydeden Dudley, faiz artışının kademeli olarak gerçekleştirileceğini vurguladı. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) daimi üyelerinden Dudley, ayrıca Fed'in faiz artışının piyasalarda "türbülans" yaratabileceğini sözlerine ekledi. 

Dudley'nin bu açıklamayı ABD'de bu sabah açıklanan olumlu istihdam verilerinin ardından yapması dikkati çekti. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, tarım dışı istihdam mayısta 280 binle beklentinin çok üstünde gerçekleşti. Ayrıca iş gücüne katılım oranı ve Fed'in yakından izlediği ortalama saatlik ücretlerin de artması, faiz artışına eylül ayında yapılacak FOMC toplantısıyla başlayacağı beklentisini yükseltti. 

FOMC'nin bir sonraki toplantısı ise 16-17 Haziran'da gerçekleştirilecek ve Fed Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir