Fed tahvil alımlarını 10 milyar daha indiriyor

Analistler Fed’in parasal genişlemeden çıkış planının devam edeceğini, bu hafta gerçekleşecek Serbest Piyasa Komite toplantısında Fed’in tahvil alımlarını 10 milyar dolar indirerek 45 milyar dolara indireceğini öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Serbest Piyasa Komitesi bu hafta salı ve çarşamba günleri toplanacak. Analistlere göre Fed bu haftaki toplantısında varlık alımlarından 10 milyar dolar daha geri çekilme kararı alacak. Kış aylarının ekonomiye olumsuz etkilerinin azalmasıyla birlikte geçtiğimiz haftalarda perakende satışları, sanayi üretimi ve tarım dışı istihdam verileri güçlü iyileşme belirtileri göstermişti. Bu gelişmeler hızlanan büyümeye ve ekonomik görünümün daha da iyileşeceğine işaret olarak gösteriliyor. 

Yarın ve çarşamba günleri toplanacak olan Fed Serbest Piyasa Komitesi’nin ABD ekonomisinin bu direncini göz önünde bulundurarak kısa vadeli görünümden daha uzun vadeli sorulara yönelteceği beliriliyor. Financial Times’ta yer alan bir habere göre geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Janet Yellen “Geçtiğimiz aylarda bazı veriler epeyce zayıf gelmişti. fakat Serbest Piyasa Komitesi’ndeki çalışma arkadaşlarım ve ben bunların büyük bir kısmının kötü hava koşullarına bağlı gelişmeler olduğunu düşünüyoruz.” diye konuşarak iyimser tavrını belli etmişti. 

Konut satışlarının düşmesine rağmen geri çekilme devam eder 

ABD’de konut satışlarının son dönemde yavaşlamış olması Fed’in geri çekilmeye ara verebileceği ihtimalini akıllara getirirken analistler aksi yönde görüş bildirdi. IHS Global Insight ekonomistleri, müşterilerine yolladıkları notta, “Olaysız bir Fed toplantısı bekliyoruz. Komite büyük ihtimalle varlık alımlarını bulunduğu 55 milyar dolar seviyesinden 45 milyar dolara indirecek” açıklamasını yaptı. 

Analistlere göre ABD’de konut sektörü hız kaybetse de ekonominin genel olarak kış aylarının etkisinden kurtuluyor olması Fed’in geri çekilme kararını destekler nitelikte olacak. Fed, ABD ekonomisini desteklemek için ülkede enflasyon yüzde 2’ye çıkana kadar genişlemeci para politikasına devam edeceğini duyurmuştu. Genişlemeci politka kapsamında Fed, faiz oranlarını sıfıra yakın tutarken her ay 55 milyar dolar tahvil ve varlık alımı yapıyor. Nisan’ın son gününde bitecek olan toplantıda Fed’in tahminlerini değiştirmeyeceği yahut herhangi bir basın toplantısı düzenlemeyeceği belirtilen habere göre tahvil alımları 10 milyar dolar daha azaltılarak aylık 45 milyar dolara indirilecek. 

Hava koşulları dışında ABD ekonomisinin büyük ölçüde Fed’in tahminleriyle eşleştiği ifade edilen habere göre bu resesyon döneminden bu yana nadir görülmüş bir durum. 

‘Enflasyon neden bu kadar düşük anlamıyorum’ 

Ekonominin beklentinin altında seyrettiği tek noktasının enfl asyon olduğu belirtilen habere göre Fed’in enflasyonu yüzde 1’in etrafında tutmak için tercih ettiği önlemlerin devam ettiği ifade ediliyor. St Louis Fed Başkanı James Bullard Financial Times ile yaptığı bir rçöportajda “Enflasyonun neden bu kadar düşük seyrettiği sorusu için iyi bir açıklamam yok” diye konuştu. Bullard ve birçok Fed yetkilisinin enflasyonda yükselme beklediği belirtilen habere göre güçsüz bir enfl asyonun devam etmesi bile Fed’in tahvil alımlarını 10 milyar dolar azaltmasını engellemeyeceği belirtiliyor.

Fed faiz yükseltmenin detaylarını konuşacak

Komitenin ileride faizleri yükseleteceği gün gelip çattığında nasıl bir yol izleyeceği ve operasyonun detaylarının nasıl olacağı konularına da değinebileceği belirtildi. Büyük tartışma yaratacak olan konu ise komitenin bugün ABD bankalarının trilyon dolarlarının rezerv olarak durduğu federal fon oranlarını nasıl yöneteceği konusu olduğu belirtiliyor. Bir diğer konu ise Fed Yönetim Kurulu üyelerinin eğer senato Stanley Fischer ve Lael Brainard’ı onaylamazsa kurulda sadece 3 kişinin kalacak olması.

Bu konularda ilginizi çekebilir