Fed tahvile soğuk

ABD Merkez Bankası Fed tutanaklarına göre "Fed yetkilileri tahvil satın alma konusunda daha az istekli davrandılar".

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, ekonomiyi teşvik için yeni adımlar atılması konusunda daha az istekli davrandılar. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FMOC) 13 Mart'taki toplantısının tutanaklarına göre, Fed'in 10 üyesi bu toplantıda uzun vadeli faiz oranlarının düşmesi, daha fazla borçlanma ve harcanmayı desteklemek amacıyla yeni tahvil satın alma olasılığını değerlendirmeye çok az vakit ayırdılar.

Tutanaklar, iki üyenin ekonominin düzelme işaretleri gösterdiği düşüncesiyle tahvil satın alınmasına destek verdiğini gösterdi. Önceki toplantıda daha fazla tahvil satın alınmasına "birkaç" üyenin olumlu baktığı açıklanmıştı. Fed'in diğer üyeleri ise daha fazla tahvil satın alımının enflasyonu körükleyebileceğine dikkati çektiler. Tutanaklara göre, Fed üyeleri kısa vadeli faiz oranlarının en azından 2014 yılının sonuna kadar çok düşük tutulması kararına bağlı kaldı ve toparlanmaya destek için Fed politikalarına hala ihtiyaç bulunduğunu ifade ettiler. Fed, finansal krizin başladığı 2008 yılından bu yana konut kredileri ve diğer kredilerin faiz oranlarının düşmesine katkıda bulunmak amacıyla iki tahvil satın alma programını tamamlamıştı.

Her ne kadar aralık, ocak ve şubat aylarında tarım dışı istihdam ortalama her ay 245 bin artsa ve işsizlik oranı yüzde 8,3'e gerilese bile Fed yetkililerinin istihdama ilişkin kaygıları sürüyor. Fed, ekonomideki toparlanmanın geçen yıl olduğu gibi gücünü kaybetmesinden endişe ediyor. Amerikalıların ücretlerinde anlamlı bir yükseliş olmazken, akaryakıt fiyatlarının yüksek olması ve Avro Bölgesi'nin borç krizinin ABD ekonomisine olumsuz yansımaları olabileceği kaydediliyor. Ekonomistler, Fed'in 24-25 Nisan'da yapacağı toplantıda yüzde 0 ve yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranında değişikliğe gitmesini beklemiyorlar.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir