Fed, toparlanmayı desteklemek için elinden geleni yapacak

Fed Başkanı, toparlanmayı desteklemek için 'geleneksel olmayan' tedbirler almaya hazır olduklarını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Fed Başkanı Ben Bernanke, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gerek duyulduğu takdirde ekonomiyi desteklemek için daha fazla 'geleneksel olmayan' tedbir almaya hazır olduğunu, FOMC'nin ekonomide toparlanmayı desteklemek için yapabileceği herşeyi yapacağını söyledi.

Dünyanın önde gelen merkez bankalarını başkanları ve Fed yetkililerini bir araya getiren Jackson Hole toplantılarının açılışında konuşan Bernanke, "FOMC, gerektiği takdirde, özellikle görünüm ciddi şekilde kötüleşirse, 'geleneksel olmayan' ek tedbirler yoluyla ekonomide toparlanmaya destek vermeye hazır" dedi. Ancak Bernanke, FOMC'nin Fed'in harekete geçmesi için bir tetikleyici belirlenmediğini vurguladı.

Konuşmasında FOMC'nin ABD ekonomisinin deflasyona girmesini önlemek için harekete geçmeye hazır olduğunu da ifade eden Bernanke, ancak hali hazırda ciddi bir deflasyon riski görmediklerini, bununla birlikte enflasyonun bir süre için bastırılmış kalmaya devam edeceğini tahmin ettiklerini vurguladı. Bernanke, enflasyon hedefinin değiştirilmesi konusunun FOMC içinden destek görmediğinin altını çizdi.

Fed'in ekonomiyi desteklemek için elinde hala araçlar olduğunu ifade ederek, bu yöndeki endişeleri gidermeye çalışan Bernanke, FOMC'nin mortgage destekli menkul kıymetlerden elde edilen gelirin daha fazla Hazine kağıdı alımına yatırma tercihini savundu. Hazine kağıtlarına yatırımı daha etkin bir seçenek olarak gördüklerini belirten Bernanke, ancak gerektiği takdirde Fed'in yeniden yatırım stratejisini değiştirmeyi göz ardı etmediğini de vurguladı.

ABD ekonomisinde son dönemde görülen yavaşlamanın  temel olarak hanehalkı sektöründen kaynaklandığına işaret eden ve ekonominin yılın ikinci yarısında göreceli olarak ılımlı bir hızla toparlanmaya devam edeceğini öngören Bernanke, büyümenin 2011 ve takip eden yıllarda bir miktar toparlanmasını beklediğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir