Fed'de çatlak sesler yükseliyor

Fed Yönetim Kurulu üyesi Warsh yeni 600 milyar dolarlık tahvil alım programının yüksek enflasyon gibi önemli risklere sebep olacağı konusunda uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, yeni 600 milyar dolarlık tahvil alım programının ekonomiyi canlandırmada başarılı olacağı konusunda kuşkularını dile getirdi.

FED Yönetim Kurulu üyesi Kevin Warsh, programla birlikte gelecek "konusunda uyarıda bulunurken, bunlar arasında programın zamanla yüksek enflasyonu tetiklemesinin de yer aldığını söyledi.

Programın, ekonomi için "önemli" ve "kalıcı yararlarından" kuşkusu olduğunu ifade eden Warsh, doların değeri düşmeye devam ederse ve ekonomi genelinde enflasyonun artışıyla birlikte emtia fiyatlarındaki yükseliş sürerse FED'in, programı yeniden düşünmek zorunda kalabileceğini belirtti. 

Warsh, kuşkusunu dile getirmekle birlikte programı oylayan 10 FED yöneticisi arasında yer alıyor. Programa karşı çıkan tek üye FED Kansas City Başkanı Thomas Hoenig oldu.

ABD Merkez Bankasının geçen hafta duyurduğu program, kredi faiz oranlarını şu anki seviyeden daha da aşağıya çekmeyi amaçlıyor. Daha ucuz borçlanmanın, Amerikalıları borçlanmaya ve harcamaya yönelteceğini ümit eden FED, tahvil alım programının ekonomiye etkilerini de takip edeceğini bildirdi. Banka, ekonominin beklentilerden fazla büyümesi veya enflasyonun çok yükselmesi durumunda, satın almaların büyüklüğünü düşürebilme konusunda açık kapı bıraktı.

"Yanlış ilaç"

Geçen hafta yapılan oylamada olumlu oy kullanan FED St. Louis Merkez Bankası Başkanı James Bullard ise programın yararının risklerden daha fazla olduğunu düşündüğünü, zayıf ekonominin deflasyona götürebileceğini kaydetti. Bullard, programın çok yüksek enflasyona neden olma riski taşıdığını belirtti.

Geçen hafta düzenlenen toplantıya katılan ancak oy hakkı bulunmayan FED Dallas Merkez Bankası Başkanı Richard Fisher da, 600 milyar dolarlık programı, ekonominin hastalıkları için "yanlış ilaç" olarak nitelendirdi.

FED'in, federal hükümet borçlarını ödemek için para basıyor gibi gözüktüğünden endişe ettiğini belirten Fisher, planın, emtia, borçlar ve diğer varlıkların fiyatlarında yeni bir balona yol açabileceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir