Fed'in yeni yasa tasarısı açıklandı

Yeni bankacılık düzenleme yasa tasarısı, hükümete ekonomiyi tehdit eden şirketleri parçalaması için yeni yetkiler veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - ABD'de, Merkez Bankası'na (Fed) büyük bankalar üzerinde daha fazla düzenleyici yetki veren yeni bankacılık düzenleme yasa tasarısı Senato'da açıklandı.
Senato Bankacılık Komitesi'nin Başkanı Chris Dodd'un düzenlediği basın toplantısında açıkladığı yasa tasarısı, hükümete ekonomiyi tehdit eden şirketleri parçalaması için yeni yetkiler veriyor, finans sektörünü hatalarının bedelini ödemeye mecbur kılıyor ve Fed içinde finans müşterilerinin haklarını koruyacak kamu denetleme kurulu oluşturulmasının önünü açıyor.
Demokrat Partili Dodd, 1336 sayfadan oluşan yasa tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hepimizin bildiği gibi Amerikalılar hayal kırıklığına uğradı ve kızgın. Amerikalılar piyasalarımıza olan güvenini kaybetti" dedi. Senato Bankacılık Komitesi'ndeki 10 Cumhuriyetçiden hiçbiri Dodd'un tasarısına onay vermedi.
Yeni yasa tasarısıyla kurulacak 9 üyeli Finansal İstikrar Gözetim Konseyi, şirketlerin "iflas etmek için çok büyük" olmasının önüne geçecek ve finansal istikrarı tehdit edeceği varsayılan büyük şirketleri parçalama yetkisine sahip olacak.   
Yetkilileri artılacak Fed, varlıkları 10 milyar doları aşan bankaların yanı sıra bütün tutsatla (mortgage) ilgili işletmelerin ve sigorta şirketleri gibi banka olmayan büyük şirketleri denetleyecek ve yeni kurallar getirme yetkisine sahip olacak. Yasa tasarısı, bankaların hedge fonlara ve özel sermaye fonlarına yatırımlarına sınırlama getiren kuralları da kapsıyor. 
Tasarıyla, Fed içinde finans müşterilerinin haklarını koruyacak yeni tüketiciyi koruma kurulu da oluşturuluyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir
fed