Fransa ekonomisi büyüdü

Fransa ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE), ülke ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 0,3 büyüdüğünü açıkladı. 

INSEE'ye göre, bu yılın 3. çeyreğinde, 2013 yılı ilkbahar aylarından bu yana en önemli ekonomik büyüme oranına ulaşıldı. INSEE, iç talebin genişleyerek, perakende satışların artmasının ekonomideki büyümede etkili olduğunu bildirdi. 

Perakende tüketim satışlarının yüzde 0,2 arttığına dikkati çeken INSEE, özellikle sağlık sektöründe başta ilaç olma üzere kamu harcamalarının da yüzde 0,8 arttığını bildirdi. 

Maliye Bakanı Michel Sapin, konuya ilişkin açıklamasında, yıl sonu itibarıyla yüzde 0,4'lük büyümenin tutturulması konusunda hükümetin tahminin doğru çıkacağını söyledi. 

Sapin, hükümetin hedefinin ekonomik büyümeyle birlikte istihdamın kalıcı bir şekilde artırılmasını sağlamak olduğunu bildirdi. 

Hükümet,  bu yıl için yüzde 1 olarak açıkladığı ekonomik büyüme hedefini yıl ortalarında yüzde 0,4'e düşürmüştü. 

AB Fransa için karamsar 

AB Komisyonu ise iki hafta önce yayımladığı raporda, Fransa'nın büyümesi konusunda olumsuz bir tablo çizerek, büyümenin bu yıl yüzde 0,3, gelecek yıl yüzde 0,7 ve  2016'da yüzde 1,5'te kalacağını öngörmüştü. 

Avrupa Birliği Komisyonu, Fransa'nın bütçe açıklarını kapatma konusunda gelecek yıllarda başarısız olacağı öngörüsünde bulunarak, bütçe açığının gelecek yıllarda artacağını ve 2016 yılında AB içinde en fazla bütçe açığı olan ülkenin ise Fransa olacağı tahmininde bulunmuştu. 

Komisyon, 2016 yılında, Fransa'nın bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 4,7 olacağı ve bütçe açığının 2014 yılında yüzde 4,4, 2015 yılında ise yüzde 4,5 olacağını hesaplamıştı. 

Fransız Hükümeti bütçe açığını gelecek yıl yüzde 4,3'e, 2016 yılında ise yüzde 3,8'e indirmeyi hedefliyor. Fransa'nın bütçe açıklarının gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 4'ü geçmesi, AB Komisyonu ile arasında son yıllarda ciddi sorunlara yol açıyor. Avro kriterine göre bu oranın yüzde 3'ü geçmemesi gerekiyor. 

AB Komisyonu'nun, bütçe açıklarının düşürülmesi konusunda Fransa'ya verdiği süre bu yıl doluyor. Brüksel, bu konuda daha fazla erteleme yapmayacağı uyarısında bulunmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir