Gelişmekte olan piyasalara yatırım azaldı

Gelişmekte olan ülke piyasalarına üçüncü çeyrekte yatırımın azaldığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO’nun işbirliğiyle, IPREO’nun verileri kullanılarak hazırlanan ve Türkiye’deki fon akışıyla ilgili trendleri ortaya koyan “Flow of Funds” raporu, 2015 yılının üçüncü çeyreğinde gelişmekte olan piyasalarda yatırımların azaldığını ve Türkiye'nin de bundan olumsuz etkilendiğini açıkladı.

Rapora göre üçüncü çeyrekte Türkiye, Rusya, Polonya ve Macaristan’daki yatırımlarda azalma yaşandı. Büyüme ve değer odaklı yatırımcılar, ikinci çeyrekte yaşanan olumlu havanın aksine, sırasıyla 456.6 milyon dolar ve 313.7 milyon dolarlık satış ile negatife döndü. İngiltere menşeili yatırımcılar üçüncü çeyrekte negatife dönerken Kuzey Amerika menşeili yatırımcılar da net satış pozisyonunda oldu. İskandinavya ve üst üste beş çeyrektir gösterdiği negatif seyre devam eden Asya ile birlikte net satışa döndü.

Yatırım çıkışında Türkiye 3'üncü

Raporda en büyük yatırım çıkışının 925 milyon dolarla Polonya’da yaşandığı, Rusya’nın 811.3 milyon dolarlık çıkışla ikinci sırada olduğu ve daha sonra sırasıyla, 809.1 milyon dolarla Türkiye’nin ve 32.7 milyon dolarla Macaristan’ın geldiği ifade edildi.

En fazla yatırımcı sayısı ve elde tuttukları sırasıyla 4.2 milyar dolar ve 2.2 milyar dolarlık portföy değerleriyle Londra ve New York hala Türk hisseleri için en önemli roadshow şehirleri arasında yer alıyor. Bunun yanında Türkiye’deki satışların çoğunluğu bu iki ülkeden geliyor.

Rapora göre yatırım yapan fonların kaynağına bakıldığında elinde en fazla portföy tutanların başında Lazard Asset Management ve Aberdeen Asset Managers yer alırken, en fazla alım yapanlar arasında Grantham Mayo Van Otterloo & Co ve Capital Research Global Investors başta geliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir