İdlib'de çatışmalar yoğunlaştı

Suriye ordusu kuzeyde Türkiye sınırına yakın İdlib vilayetindeki saldırılarını artırıyor. Batılı diplomatlar Annan'ın barış girişimleri konusunda umutsuz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT - Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı isyan hareketi dün ikinci yılına girerken, ordu kuzeyde Türkiye sınırına yakın İdlib vilayetindeki saldırılarını artırıyor. İdlib'de dün 45 kişinin öldüğü bunlardan 23'ünün elleri arkadan bağlanarak kurşunlanmış siviller, beşinin de ordudan kaçan askerler olduğu bildiriliyor.

Bu arada Esad'ı destekleyen büyük kalabalıklar, dün çeşitli kent merkezlerinde Esad yanlısı eş zamanlı gösteriler yaptılar. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi olarak hafta sonunda Şam'da Esad'la ardından da Türkiye'de muhaliflerle görüşen Kofi Annan, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine durum hakkında bilgi verecek.

Annan'ın sözcüsü dün Cenevre'de yaptığı açıklamada, çatışmaların durması için Annan'ın getirdiği somut öneriler konusunda Suriye yetkilileri, Rusya ve diğer büyük devletlerle sürekli temas yapıldığını söyledi. Sözcü Ahmed Fevzi "Diyalog kapısı hala açıktır. Sayın Annan'ın önerileri konusunda Suriye yetkilileriyle temas halindeyiz. Annan gün içinde Suriye dışişleri bakanı, uluslararası aktörler ve etkin BM üyesi ülkelerle telefon görüşmeleri yaptı" dedi. Ancak Batılı diplomatlar, resmen açıklamasalar da, Annan'ın girişimlerinin başarıya ulaşma şansı konusunda karamsar olduklarını belirtiyorlar.

Suriye devlet medyası, hükümet birliklerinin İdlib kentini "silahlı teröristlerden" temizlediğini duyurdu. Bu açıklama, ordunun isyancılara karşı üstünlük sağladığı biçimine yorumlanıyor. Birleşmiş Milletler'e göre, ülke ekonomisi de felç eden isyanda şimdiye kadar en az 8,000 kişi öldü. Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye'den Türkiye'ye kaçışların arttığını, ve dün sabah itibariyle mülteci sayısının 14,700 olduğunu söyledi. Ünal, Türk yetkililerinin yaklaşık 50,000 Suriyelinin kaçması ihtimaline karşı hazırlık yaptığını hatırlatarak "Biz kendimizi her ihtimale karşı hazırlıyoruz. Rakamların artacağı beklentisi var." dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, tampon bölge dahil çeşitli konularda muhtemel çalışmalar olabileceğini söyledi.

(Reuters)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir