İki devden iki satın alma

Google'un Skybox Imaging firmasını 500 milyon dolara satın alacağı öğrenilirken, Çin'in en büyük e-ticaret şirketi Alibaba Holding'in ise ülkenin UC Web adlı internet teknolojileri şirketini bünyesine kattığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın internetteki iki büyük isminden iki satın alma haberi geldi. İlk satın alma haberi Amerikan internet devi Google'dan. Google, Skybox Imaging firmasını 500 milyon dolara satın alacak. Diğer satın alma haberi ise Çin'in en büyük e-ticaret şirketi Alibaba Holding'den geldi. Alibaba Holding, ülkenin UC Web adlı internet teknolojileri şirketini bünyesine aldı. Bu satın alma ile Çin'de internet sektöründe şu ana kadar yapılan en büyük çaptaki birleşmede gerçekleşmiş oldu.

İşte internetteki iki dev ismin gerçekleştirdiği iki satın almanın detayları:

Google, Skybox görüntüleme firması için 500 milyon dolar ödeyecek

Amerikan internet devi Google'un, havadan fotoğraf çekmek ve dünyanın uzak alanlarına online erişim sağlamak için uydulara kendi filosunu göndermek amacıyla, Skybox Imaging firmasını 500 milyon dolara satın alacağı bildirildi. 

100 kişinin çalıştığı Skybox firması, girişim sermayesini 91 milyon dolara yükseltmişti. 

Google'un CEO'su Larry Page, satın almayla ilgili, Skybox'ın Google için yeni bir ''Aya yolculuk'' olabileceğini ifade etti. 

DigitalGlobe ve Astrium firmaları dahil binden fazla kaynaktan ek malzeme sağlamayı planlayan Google'un, halihazırda yörüngede olan Skybox'ın uydusunu kullanarak, dijital haritalardaki görüntülerin kalitesini ve yakınlığını artırmayı amaçladığı bildirildi.  

Google'un satın alma anlaşmasının geçerli olması için, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Federal İletişim Komisyonu tarafından da onaylanması gerekiyor.  

California eyaletindeki Silikon Vadisi kenti Mountain View'de 5 yıl önce kurulan Skybox firması, Google'un genel merkezine yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

Arama motoru ve e-posta hizmeti sunan teknoloji devi Google, harita ve mobil cihazlar dahil yeni pazarlara açılarak varlığını daha da büyütmek için 250 milyon dolarlık şirket satın alma yöntemine başvurdu. 

Yıllık geliri 55 milyar doları bulan Google, gelirinin önemli bir bölümünü internet reklamlarından elde ediyor.

Çin'in en büyük e-ticaret şirketi Alibaba Holding, UC Web'i satın aldı

İkinci satın alma haberi Çin'in en büyük e-ticaret şirketi Alibaba Holding'den geldi. Çin'in en büyük e-ticaret şirketi olan Alibaba Holding, ülkenin UC Web adlı internet teknolojileri şirketini bünyesine kattı.

UC'nin resmi mikroblog hesabından yapılan açıklamada, Alibaba'nın bünyesine girildiği ve bu şirket ile "Ali UC" adlı mobil hizmet ağının kurulacağı kaydedildi. 

Satış bedeli açıklanmadı

Alibaba Holding'in UC Web'i satın almasının ardından Çin'de internet sektöründe şu ana kadar yapılan en büyük çaptaki birleşme olduğu vurgulanırken, satış bedeline dair açıklama yapılmadı.  

Ülkedeki en büyük mobil arama motorlarından olan UC'nin borsadaki değerinin 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve internet arama motorunun 500 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. 

Birleşmenin ardından "Ali UC"nin Çin'in en büyük arama motoru "Baidu"ya büyük bir rakip olması bekleniyor. 

Alibaba Holding, geçen hafta da Evergrande şirketi ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamış ve Guangzhou Evergrande futbol klübünün yüzde 50 hissesini satın almıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir