İsrail'in konut planına büyük tepki

BM, AB, ABD ve Rusya, Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşa etmek ısteyen İsrail'i kınadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - 'Ortadoğu dörtlüsü' olarak bilinen BM, AB, ABD ve Rusya ortak bir bildiri yayımlayarak, Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşa edilmesiyle ilgili projeyi onaylayan İsrail'i kınadı.

'Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail'in Doğu Kudüs'te (yerleşimciler için) yeni konutlar yapılması konusundaki kararını kınamaktadır' denilen bildiride, Ortadoğu Dörtlüsü'nün Kudüs'teki gelişmeleri yakından izlemeye karar verdiği ve mevcut durumla ilgili gerektiğinde yeni adımlar atılmasının gündemde olduğu kaydedildi.

Ortadoğu Dörtlüsü'nün bildirisinde, 'İsrail veya Filistin tarafından yapılacak tek yanlı girişimlerin barış görüşmelerine yarar sağlamayacağı ve uluslararası topluluk tarafından tanınmayacağı' vurgulandı.

Filistin ve İsrail arasındaki diyaloğun bir an önce tekrar başlatılması ve barışın sağlanabileceği bir görüşme atmosferinin oluşturulmasının ilgili tüm taraflarca desteklenmesi çağrısının da yer aldığı bildiride, 'Arap-İsrail barışı ile bağımsız, kendi ayakları üzerinde durabilen, (İsrail'e) komşu Filistin devletinin kurulması tarafların, tüm bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun temel çıkarları arasındadır' denildi.

Bildiride, Dörtlü'nün 19 Martta Moskova'da yapılacak toplantısında bu konunun bir bütün olarak ele alınacağı da ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir