İsyancılar: Halep için nihai savaşa başladık

Suriyeli isyancılar Halep için kesin savaşın ilk saldırısını başlattıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT - Suriyeli isyancılar, dün Halep'e yönelik başlattıkları saldırının, bu kenti ele geçirmek için verilecek "kesin savaşın" başlangıcı olduğunu söylediler. İsyancılar ve muhalifler dün kentte ve çevresindeki 14 mahallede yoğun çarpışmalar olduğunu bildirdiler ancak bu konuda tarafsız kaynaklardan doğrulama alınamadı.

Halep'teki en büyük isyancı birliğinin komutanı Abdülkadir el Salih YouTube'a giren bir video görüntüsünde saldırının başladığını haber veriyor ve "Esad güçlerine karşı saldırı bütün cephelerde birden başladı, Allah'ın izniyle bugün Halep'te sonuç alınacak" diyor.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı 18 ay önce başlayan ayaklanmada, eylemcilere göre 30,000 kişi öldü, ülkede şiddet giderek artıyor. New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ise büyük devletler artık bir iç savaşa dönüşmüş olan Suriye krizi konusunda uzlaşamıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), ülkelerini terkeden 294,000 Suriyelinin Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'ta barındığını, yıl sonuna kadar ülkesini terk edecek Suriyelilerin sayısının ise 700,000'i bulabileceğini açıkladı.
İsyancılar "dün yerel saatle 1600'da camilerden okunan ezanla saldırının başladığını belirleyen 'sıfır saat'in duyurulduğunu" söylediler.

Tevhid Tugayı'nın sözcüsü Abu Firas, 10 kişilik en küçüklerden en büyüklerine kadar Halep'teki bütün birliklerin ortak saldırıyı iki gün önce kararlaştırdıklarını söyledi. İki ay önce Halep'e giren isyancılar, mühimmatlarının zayıf olması ve ordu birliklerinin üstün ateş gücüne karşılık verememeleri nedeniyle sonuç alamıyorlar.

Merkezi İngiltere'de olan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ülke içindeki eylemcilerden aldığı bilgilere dayanarak, Halep'teki yoğun çatışmaya yüzlerce isyancının katıldığını ve hükümet güçlerinin de ağır top ateşi ile karşılık verdiğini duyurdu.
Halep kenti, doğusunu elinde tutan isyancılar ile batıda hakim olan hükümet güçleri ve Esad yanlısı milislerin elinde ikiye bölünmüş durumda.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir