Komşu için kritik hafta

Hükümet ile özel sektör kreditörleri arasında borç takası (PSI) planı görüşmeleri yeniden başlıyor. Borç takasının olumsuz sonuçlanması durumunda ise yeni kurtarma paketi de tehlikeye düşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ATİNA - Yunan hükümeti ile özel sektör kreditörleri arasında tahvil takası görüşmeleri bugün yeniden başlıyor.
Kreditörler adına müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Eşbaşkanı Charles Dallara'nın tekrar Atina'yı döndüğü ve Başbakan Lukas Papadimos ile olan görüşmesinin ardından Yunanistan'ın temerrüde düşmekten kurtulması için borçların yüzde 50 azaltılması amacıyla özel sektör kreditörleri ile yürüttüğü PSI (özel sektör katılımı) planı görüşmelerinin bugün yeniden başlayacağı bildirildi.
IIF eşbaşkanları Charles Dallara ve Jean Lemierre, Yunanistan için gönüllü borç takası konusunda bir anlaşmaya varılması için kararlılıklarını yinelemişti. IIF yaptığı duyuruda tüm tarafları aciliyet duygusuyla iyi niyetle sonuca ulaşmaya teşvik etmişti.
Anlaşmanın bir parçası olarak bankaları ve diğer özel sektör kreditörler sahip oldukları mevcut Yunan tahvillerini daha az değerdeki yenileri ile değiştirecek. Böylece Yunanistan'ın sektöre borcunun 100 milyon euro tutarında düşürülmesi amaçlanıyor.
PSI görüşmeleri yeni tahvillerin faiz oranı üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle cuma günü duraksamıştı.
Takasın sonuçlanması AB ve IMF için ön koşul
Tahvil takası Yunanistan'a tahsis edilecek 130 milyar euro tutarındaki ikinci kurtarma paketi için hayati önem taşıyor. AB ve IMF, yeni kurtarma paketi için tahvil takası anlaşmasının sonuca ulaşmasını önkoşul olarak gösteriyor.
Yunanistan ikinci yardımı almadığı takdirde Mart ayı sonunda 14,5 milyar euroluk tahvil itfasını gerçekleştiremeyerek temerrüde düşebilir. Bu da tüm Euro Bölgesi'nin finansal istikrarını etkileyecek.
Yunan borcunun azaltılması (haircut) yüzde 50'yi aştığı takdirde yerel bankalar için ciddi sonuçlar doğuracağı yönünde söylentiler de bulunuyor.
PSI görüşmelerinden ortaya çıkabilecek üç olası sonuca dikkat çekiliyor. Bunlardan biri yüzde 50 üzerinde anlaşılması diğeri borçların yüzde 60-70 arasında azaltılması, üçüncü senaryo ise ülkenin temerrüde düşerek Euro Bölgesi'nden çıkması.
Troyka incelemelere başladı
Öte yandan ikinci kurtarma paketi için incelemelerde bulunmak üzere Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan Troyka heyetinin teknik ekibi dün Atina'da incelemelere başladı. Heyet başkanlarının ise Cuma günü ülkeye gelmesi bekleniyor.
Troyka yetkililerinin Yunanistan hükümetine asgari ücreti indirip, tatillerde yapılan 13. 14. maaşlar gibi ek ödemeleri kaldırarak rekabetçiliği arttırması konusunda baskı yaptığı bildiriliyor. Ancak işçi ve memur sendikaları önlemlere şiddetle karşı çıkıyor ve maaşların dondurulması konusunda uzlaşmayı reddediyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir