Kosovalılar erken seçim için sandık başında

Erken genel seçimlerin yapıldığı Kosova'da 5'i Sırp, 6'sı Boşnak ve 2'si Türk olmak üzere toplam 30 siyasi hareket yarışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PRİŞTİNE - Kosova halkı, erken genel seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başına gitti.

Ülke genelinde saat 07:00 itibariyle 798 seçim merkezinde oy kullanma işlemi başladı. Oy kullanma hakkına sahip 1,78 milyon seçmen Kosova meclisindeki yeni oluşumu belirleyecek. Seçimlerde beşi Sırp, altısı Boşnak ve ikisi Türk olmak üzere toplam 30 siyasi hareket ve 1235 aday yarışıyor.

Ülkede oy kullanma işlemi saat 19:00'da sona erecek. Kosova'da beşinci kez yapılan genel seçimler 6,3 milyon avroya mal olacak.

Ülkedeki en köklü Türk siyasi partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), seçimlere toplam 50 milletvekili adayı, Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) de  24 milletvekili adayı ile katılıyor.

Kosova'da 7 Mayıs'ta meclisin lağvedilmesi sonucu erken genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Kosovalı liderler, Kosova Silahlı Güçleri'nin kurulması için mecliste yapılan başarısız girişimlerin ardından meclisin lağvedilmesi ve erken seçim yapılması kararı almıştı.

Seçimlerde Kosova'daki polis ve adalet misyonu EULEX, Kosova NATO Barış Gücü (KFOR) askerleri ve Kosova polisi gerekli güvenlik önlemlerini alacak. Kosova'nın kuzeyindeki Sırp bölgesinde ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimleri gözlemleyecek. AGİT'in yanı sıra seçimleri 27 bin 733 yerli ve yabancı gözlemci izleyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir