Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalar, dün IMF'nin büyüme tahminlerini genel olarak aşağı yönlü revize etmesinin ardından karışık bir seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de piyasalar, dün açıklanan dış ticaret açığı verisinin beklentiler seviyesinde olması ve IMF'nin 2016 büyüme tahminini 0,1 puan düşürerek yüzde 2,8'e çekmesinin ardından karışık bir seyir izledi. 

Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,03 - 2,06 aralığında dalgalı bir seyir izlerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,08 yükseldi, S&P 500 endeksi yüzde 0,36 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,69 değer kaybetti. Analistler, bugün veri gündeminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin etkili olacağını, teknik olarak borsa endekslerinde bir haftadır devam eden yükseliş eğiliminin ardından gelinen önemli direnç seviyelerinde kar satışlarının etkisini artırdığını kaydediyor. Yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının bekleneceğini aktaran analistler, bugün, borsalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini ve kısa vadeli pozitif görünümün korunacağını tahmin ediyor. 

Avrupa tarafında, bugün Almanya ve İngiltere'de açıklanacak sanayi üretimi verisi öncesinde, dün IMF'nin Avro Bölgesi için 2016 büyüme beklentisini 0,1 puan düşürerek yüzde 1,6'ya çekmesine karşın pay piyasalarındaki yükseliş eğilimi yavaşlasa da devam etti. Dün avro/dolar paritesi 1,1172'den 1,1280'e kadar yükselirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,90, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,95 yükseldi. 

Asya tarafında Japonya'da açıklanan öncü göstergeler endeksindeki gerilemeye karşın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,74 değer kazandı. Çin'de piyasalarda resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,4, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 yükseliş kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir